Formel 1 er ikke, hvad det var i 1950’erne. Alligevel dukker historien op i debatten om fremtiden – og om hvad der er muligt i dag.
Fernando Alonso og
Lewis Hamilton har delt mange ting i løbet af deres lange Formel 1-karrierer – podier, kontroverser og mesterskabsdueller.
Men på ét punkt er de milevidt fra hinanden, nemlig når diskussionen om, hvor længe en racerkører egentlig kan blive ved, går i gang.
Lewis Hamilton, der rundede de 40 i januar, har tidligere givet udtryk for, at han ikke udelukker at køre videre op i 50’erne.
En idé, der måske lyder utopisk i en sport, hvor reaktionstid, fysisk form og mental skarphed er alt.
Hamilton mener imidlertid, at motivation og dedikation kan overgå alderens begrænsninger.
Alonso er knap så optimistisk – og endnu mindre interesseret.
Den 43-årige spanier, der er i gang med sin 22. F1-sæson, understreger, at han tager ét år ad gangen og ikke har planer om at presse karrieren ud over grænsen for det naturlige.
For ham er det vigtigere at forblive konkurrencedygtig og troværdig over for sit team.
En realist midt i fornyelse
Ifølge The Daily Express har Alonso gjort det klart, at hans engagement i Aston Martin rækker frem til 2026, hvor et nyt teknisk reglement og Adrian Neweys indtræden på holdet giver håb om en frisk start. Men fremtiden derefter er bevidst uklar.
- Jeg vil køre, så længe jeg føler mig hurtig og holdet har brug for mig, lyder det fra spanieren, der samtidig åbner for, at hans næste rolle sagtens kan være uden hjelm og køredragt – men stadig med grønne Aston Martin-farver på brystet.
Han er ikke blind for holdets fremgang og potentiale, og netop derfor vil han ikke stå i vejen, hvis yngre kræfter kan bringe Aston Martin tættere på VM-titlen.
Når fortiden kaster lange skygger
Historisk set kan det godt lade sig gøre at køre Formel 1 i en moden alder. Louis Chiron er det levende bevis – eller rettere sagt, han var det.
Monegaskeren kørte sit sidste F1-løb i Monaco i 1955, kort før han fyldte 56 år, og deltog endda i en Grand Prix-weekend som 58-årig tre år senere.
Men tiderne har ændret sig. Formel 1 i 2020’erne er en anden størrelse end i 1950’erne, både fysisk og teknologisk.
Der er ingen moderne pendant til Chiron – og måske bliver der aldrig én. Alonso synes i hvert fald ikke at have ambitioner om at udfordre hans rekord.
Så kan en F1-kører være over 50? Svaret er i teorien ja – men Alonso og Hamilton er ikke helt enige om svaret. Der er også mulighed for, at de ændrer mening med tiden.