gettyimages 2202272502

Tre F1-hold ville ikke have motorer, hvis 2026-reglerne blev skrottet

Formel 1mar. 28 , 10:05

Formel 1 står ved en afgørende skillevej – og midt i spekulationer om et potentielt kursskifte mod V10-motorer fra 2028, er spørgsmålet nu, om det overhovedet giver mening at indføre det nye 2026-reglement, som sportens største producenter har brugt år på at udvikle.

Men ifølge Mercedes vil et tilbageskridt få voldsomme konsekvenser – og for tre hold kan det betyde, at de slet ikke har noget at køre med.

McLaren, Williams og Alpine ville nemlig stå uden motorer, hvis man valgte at skrotte de planlagte 2026-regler og fortsætte med de nuværende enheder.

Det advarer Mercedes’ teamchef Toto Wolff om i et interview med The Race. Problemet er ikke bare et spørgsmål om vilje, men om hardware, logistik og realiteter.

- Det er umuligt. Vi har ikke længere udstyret. Vi har ikke testbænke, vi har ikke batterierne – intet af det eksisterer længere. Måske kunne vi lave en motor til os selv som fabriksteam, men det ville være umuligt at levere til McLaren, Williams eller Alpine, siger Wolff.

Mercedes fokuserer kun på den nye motorarkitektur 

Mercedes har allerede nedlagt og omstillet de nødvendige ressourcer til at fokusere på den nye motorarkitektur, som efter planen introduceres i 2026: en videreudviklet turbohybrid med større elektrisk andel og 100 % bæredygtigt brændstof.

For både Mercedes, Ferrari og Red Bull/Ford – samt nye aktører som Audi og Honda – er det projektet, der definerer fremtiden. Og det er ikke noget, man bare kan trykke “fortryd” på.

Hvis 2026-reglementet blev droppet, ville ikke kun Mercedes’ kundeteams lide – Red Bull og Audi ville også stå uden motorløsninger, da deres nye enheder udelukkende er designet til 2026-specifikationerne.

Audi, der for første gang deltager som fabriksbygger næste år, har ingen backup-plan med nuværende motorer.

Hybridmotorer er måske for komplekse

Det hele sker på baggrund af rygter og debat i F1-kredse om, hvorvidt fremtidens hybridmotorer bliver for komplekse, for dyre – og måske for kedelige, fordi der er frygt for, at energibehovet vil føre til “økonomiløb” snarere end aggressiv racerkørsel.

Men FIA afviser, at panik er nødvendigt. Nikolas Tombazis, der er teknisk direktør for single-seater-kategorien hos FIA, maner til besindighed.

- Vi deler ikke den dommedagsstemning, der er omkring 2026-reglementet, siger han. Tombazis påpeger, at alle store reglementsændringer i F1 møder modstand, og minder om, hvordan de nye aeroregler i 2022 også blev mødt med skepsis – men endte med at forbedre løbene betydeligt.

Han fremhæver også, at uden de nye motorregler havde F1 i dag kun haft to motorleverandører – Ferrari og Mercedes. Det nye reglement har tiltrukket nye aktører, hvilket sikrer sportslig og teknologisk konkurrence.

Mest læste

Mest læste