Boris Becker troede, han stillede et uskyldigt spørgsmål – men reaktionen i hjemlandet var alt andet end mild.
Den tyske tennislegende Boris Becker har endnu en gang placeret sig selv i et kontroversielt rampelys – og denne gang handler det hverken om økonomiske skandaler eller sportslige triumfer, men om Adolf Hitler og konspirationsteorier.
Det hele begyndte med et opslag på det sociale medie X, hvor Becker onsdag aften skrev:
- Wow... Hvad sker der for alle de film, der hævder, at Hitler døde i Tyskland?
Kommentaren kom som reaktion på et opslag, der refererede til en af de mange myter om, at Hitler i virkeligheden skulle være undsluppet og flygtet til Sydamerika efter Anden Verdenskrig.
Opslaget fik hurtigt enorm opmærksomhed og skabte overskrifter overalt i Tyskland.
Kommentaren blev tolket som en støtteerklæring til de konspirationsteorier, der benægter den historiske kendsgerning, at Adolf Hitler døde for egen hånd i sin bunker under Rigskancelliet i Berlin den 30. april 1945.
Efter den massive kritik og misforståelsernes spredning slettede Boris Becker opslaget igen.
Ifølge Ekstra Bladet udtalte hans advokat, Christian-Oliver Moser, at tweetet aldrig var ment som opbakning til teorierne.
Tværtimod skulle det være en sarkastisk kommentar om, at Hitlers død er blevet vist i mange film, og hvor absurd det derfor virker, når de alternative teorier dukker op.
Moser forklarede til Bild, at Becker forsøgte at udtrykke forundring og ikke støtte:
- Han ville udtrykke overraskelse over påstandene. For hvis de var sande, ville alt, hvad han har lært, være forkert.
Becker måtte sande, at et budskab på de sociale medier hurtigt kan misfortolkes – og når det handler om noget så følsomt som den tidligere tyske Führer, skal man træde yderst varsomt.
Boris Becker har i de senere år haft en omtumlet tilværelse.
Han afsonede otte måneder i britisk fængsel i 2022 for økonomisk kriminalitet og har siden forsøgt at genrejse sig som ekspertkommentator og blandt andet træner for danske Holger Rune.
Konspirationsteorier om Hitler har floreret i årevis, særligt på nettet, og bygger blandt andet på CIA-dokumenter, som i 1950’erne nævnte ubekræftede vidneudsagn om, at Hitler skulle være blevet set i Sydamerika.
Disse teorier er dog for længst blevet tilbagevist af historikere og retsmedicinske analyser – senest af franske forskere, der i 2017 fastslog, at Hitlers tandrester, som opbevares i Moskva, stemmer overens med den officielle dødsårsag.