Ollie Bearman, der midlertidigt afløser for Ferrari i denne sæson, blev centrum for kontrovers og forvirring under kvalifikationen til Formel 1-løbet i Imola.
Efter at have sat en tilsyneladende gyldig omgangstid i Q2, fik han besked om, at tiden blev slettet – og det udløste en storm af frustration og mistro fra den unge brite.
Bearman selv kaldte beslutningen "totalt unfair" og "åbenlyst forkert", og udtrykte, at han havde "ingen tiltro" til dommerpanelets behandling af sagen.
Ifølge ham blev de røde flag ikke vist, før han allerede havde krydset målstregen, og onboard-optagelser understøtter til dels det udsagn.
De elektroniske LED-boards med rødt flag blev faktisk først aktiveret efter Bearman var kommet over linjen.
Lille, men betydelig, regel fældede Bearman
Men det var ikke LED-flagene, der fældede ham.
Det var i stedet en lille kendt, men centralt formuleret bestemmelse i det sportslige reglement, nærmere bestemt Artikel 37.6 i FIA's F1-regler.
Her står det klart, at når en kvalifikation afbrydes med rødt flag, skal der både vises røde flag ved alle marshall-poster og tændes orange 'abort lap'-lys på start-/målgantryet.
Det var netop disse orange lys, som blev Bearmans skæbne.
Ifølge FIA blev det røde flag aktiveret over tre sekunder før Bearman krydsede linjen, og de orange lys var tydeligt tændt over ham, da han passerede.
Haas vil have en præcisering af beslutningen til gavn for hele feltet
Det betyder ifølge reglerne, at alle kørere skal reducere farten og vende tilbage til pitten øjeblikkeligt, hvilket Bearman ikke gjorde og dermed blev hans omgangstid ugyldiggjort.
Til sammenligning viser videooptagelser, at Lance Stroll, den sidste kører med en gyldig omgangstid inden flaget, ikke havde orange lys over sig, da han passerede linjen.
Det blev det afgørende forskelspunkt, som FIA baserede deres beslutning på.
Haas, som Bearman kører for, har efterfølgende bedt FIA om en skriftlig forklaring og yderligere præcisering af beslutningen.
De ønsker ikke blot at få svar på det konkrete tilfælde, men også at finde ud af, hvordan lignende episoder kan undgås fremadrettet “til gavn for F1”.