Carlos Sainz har løftet sløret for, hvor ekstremt omfattende og teknisk krævende det er for en Formel 1-kører at skifte team.
Hans udtalelser kaster nyt lys over Lewis Hamiltons nuværende udfordringer hos
Ferrari og hvad det egentlig er han bøvler med.
For selv en syvdobbelt verdensmester må nærmest starte forfra, når han træder ind i et nyt teknisk miljø med radikalt anderledes bilfilosofi.
Sainz, der i 2025 må vige sin plads hos Ferrari til fordel for Hamilton og selv er i gang med en overgang fra Ferrari til Mercedes-drevne enheder hos Williams, beskriver omstillingen som en proces med op mod "15 til 20 ting, man skal genlære".
Det spænder fra måden, man bruger motorbremsen, til opsætning af differentiale, aerodynamisk balance og mekanisk greb – og meget mere.
Mange forskellige måder at få en bil til at køre hurtigt på
Netop motorbremsen er én af de udfordringer, Hamilton selv har fremhævet som vanskelig. Hos Mercedes benyttede han den stort set ikke, mens Ferrari integrerer den aktivt i deres bils bremsefilosofi.
For en kører, der i over et årti har oparbejdet specifik muskelhukommelse med én type bil, er det ikke et spørgsmål om talent – men om omprogrammering.
Carlos Sainz forklarer det således:
- Nogle teams bruger motorbremsen til at dreje bilen, andre satser mere på differentiale eller på bremsemigrering. Nogle prioriterer aerodynamisk front-end, andre arbejder med mekanik eller bilens ‘pitch’ og ‘ride’. Du kan ikke forestille dig, hvor mange forskellige måder der er at få en bil til at køre en omgang lige hurtigt på.
Stejl læringskurve
Og det handler ikke kun om teknik, men også om følelse.
- Der er ting, der passer til din stil – og ting, der ikke gør. Men når man endelig får det hele til at klikke, så føles det som et 'Eureka'-øjeblik, siger Sainz og tilføjer, at fejl er en uundgåelig del af processen.
Det gælder også for de allerbedste.
For Hamilton betyder det, at hans sæsonstart i Ferrari måske ikke skal ses som en nedtur, men som første akt i en læringskurve, der er både mental og teknologisk stejl.