Strategierne er blevet forudsigelige, og nu forsøger sportens beslutningstagere at gribe ind. Spørgsmålet er bare, om holdene lader sig ryste.
Formel 1-sæsonen 2025 har på flere måder udviklet sig i en retning, der bekymrer både fans og beslutningstagere.
Ikke fordi spændingen mangler i mesterskabskampen, men fordi løbene rent taktisk er blevet forudsigelige.
Dæksstrategien, der tidligere var et særdeles fascinerende element i sportens dramaturgi, er i fare for at stagnere: Ét pitstop og så hjem.
Det er især tydeligt på baner som Imola, hvor en af sportens længste pitlanes afholder holdene fra at risikere et ekstra stop.
Tilføj en bane med få overhalingsmuligheder, og det er opskriften på procession frem for kamp.
Men noget skal ske, og netop Imola kan vise sig at blive det afgørende vendepunkt.
Et dækvalg uden fortilfælde
I et forsøg på at ruske op i den taktiske ensretning har F1 i samarbejde med Pirelli valgt at tage et ekstraordinært skridt.
Til
Emilia Romagna Grand Prix stiller de op med den blødeste mulige dæk-kombination i form af C4, C5 og det ultraaggressive C6.
Sidstnævnte har aldrig før været brugt i race og blev oprindeligt udviklet med henblik på bybaner.
Det er et valg, der ifølge The-Race.com vækker opsigt. Ikke blot fordi Imola ikke er en klassisk lav-belastningsbane som Monaco, men fordi det blødeste dæk potentielt ikke engang vil være egnet til et enkelt kvalifikationsforsøg, hvis temperaturerne bliver høje.
Risikoen for voldsom dækslid er reel, og netop dét håber man vil kunne tvinge holdene til at overveje to-stop-strategier.
Men det er en satsning, for hvis holdene igen formår at kontrollere dæksliddet og strække strategierne til det minimale, vil et næste skridt være nødvendigt.
Her vil der blive en større afstand mellem dæksammensætningerne, hvor man eksempelvis springer ét niveau over for at gøre det sværere at finde den optimale ét-stop-løsning.
En kamp mod simulatorer og kalkuleret kontrol
Pirellis motorsportsdirektør, Mario Isola, har tidligere pointeret, at det er en kamp mod maskiner.
Dækleverandøren forsøger konstant at presse holdene taktisk, men holdene er teknologisk overlegne og lærer lynhurtigt, hvordan de neutraliserer enhver udfordring.
– Vi prøver at skabe en udfordring, men de finder løsningen. Det er næsten en evig cyklus, hvor vi går blødere, og de finder nye måder at optimere strategien på, forklarer han.
Planen er dog ikke opgivet. Hvis det ekstreme dækvalg i Imola skaber uro i pitstrategierne og frister holdene til at satse, vil man formentlig fortsætte linjen i de næste løb.
Hvis ikke, må nye greb tages i brug, hvilket måske bliver i form af ændret pitlane-hastighed eller endnu mere forskelligartede dækvalg.
Imola bliver et vigtigt eksperiment, hvor håbet er, at dækslid, uforudsigelighed og risiko igen kan gøre Formel 1 til det strategiske spil, som fans elsker.