Cadillac

Hvad kan vi forvente af Cadillacs F1-debut?

Formel 1maj 16 , 22:22
De store drømme er på plads, men virkeligheden i Formel 1 kræver mere end ambitioner.
Cadillac er godt klar over, at Formel 1 ikke tilbyder nogen nemme genveje, og når den amerikanske bilgigant debuterer i 2026 med et F1-hold i samarbejde med TWG Motorsports, vil forventningerne internt være præget af en sund portion realisme.
Målet er ikke at slå rekorder allerede fra første sving, men snarere at sikre en solid og bæredygtig indgang til motorsportens mest konkurrenceprægede liga.
Selv om Cadillac allerede har rekrutteret flere hundrede medarbejdere, har sikret sig faciliteter i både Storbritannien og USA samt allieret sig med Ferrari som motorleverandør, står holdet over for en stram tidsplan.
Den sene godkendelse af holdets deltagelse har forsinket de centrale forberedelser, og med Formel 1’s nuværende økonomiske reguleringer, herunder strenge grænser for anlægsinvesteringer, bliver det en kamp mod uret og budgettet.
Chefen for Cadillac F1, Graeme Lowdon, lægger ikke skjul på, at debutåret næppe byder på mirakler.
Ambitionen er at være konkurrencedygtig på sigt, men i første omgang handler det om overhovedet at blive klar til start i 2026.

Et landskab med skærpede spilleregler

Det er ikke første gang Lowdon er med til at styre et nyt F1-hold ind i sporten.
Han stod i spidsen for Manor, et af de fire kortlivede hold fra 2010-bølgen, hvor løfterne om et retfærdigt økonomisk landskab aldrig blev indfriet.
Siden da er spillereglerne ændret markant. Ifølge The-Race.com er Cadillac nødt til at bygge en F1-struktur med topmoderne krav, men uden at få adgang til de samme investeringer som konkurrenterne havde i deres opstart.
Det er en skævvridning, der kan sammenlignes med at forsøge at købe en bil til fire millioner kroner, hvor man kun får lov til at bruge én million det første år.
Samtidig er konkurrencen i Formel 1 mere intens end nogensinde før med ti veletablerede hold, der alle nyder godt af økonomisk stabilitet og teknisk modenhed.
Cadillac kan derfor ikke bare kopiere Haas’ model fra 2016, hvor det Ferrari-nære samarbejde muliggjorde point allerede i debutløbet.
Lowdon understreger, at både regulativerne og den teknologiske kompleksitet har ændret sig så markant, at man ikke længere bare kan “købe sig til” en gennemsnitsplacering.

Mellem ambition og virkelighed

Derfor forventes det også internt i Cadillac, at holdet vil befinde sig i bunden af konstruktørernes stilling i den første sæson.
Det kommer ikke til at føles som et nederlag, men som et nødvendigt første skridt.
Holdets nedtælling er allerede begyndt, og på baserne i England og USA tæller urene ned til den første test i januar.
Det er dog ikke et uerfarent mandskab, der står bag. TWG Motorsports og General Motors har begge solide motorsportsmeritter fra IndyCar, NASCAR, Supercars og sportsvognsracing.
Erfaringen er stor, men det samme er erkendelsen af, hvor krævende Formel 1 er, og Cadillac ønsker at skabe forståelse for, at et nyt F1-hold ikke kan sammenlignes direkte med de etablerede teams.
De går ganske vist ind i Formel 1 med ambitioner på længere sigt, men de ved også, at der skal opbygges, og at dét tager tid.
Mest læste