En gammel bane, nye regler og en løbsdag, der ikke gik som håbet.
Søndagens Formel 1-løb i Monacos snoede gader bød på noget så paradoksalt som kontrolleret kaos.
Med et nyt reglement, der påbød to obligatoriske pitstop for alle kørere, forsøgte FIA at sprænge rammen for den sædvanlige paradekørsel, der plejer at kendetegne det ikoniske gadeløb.
I stedet for drama og overhalinger endte feltet i et taktisk dødvande, hvor hold som Williams og Racing Bulls brugte én bil som decideret stopklods for at give holdkammeraten luft. Resultatet blev fire kørere i pointene, men med en fart, der til tider lå seks sekunder under normalt tempo.
George Russell modtog endda en gennemkørselsstraf, da han forsøgte at springe køen over via den berømte chikane.
Jenson Button kaldte det hele en parodi. Den tidligere verdensmester mente, at idéen med reglen var god, men at den taktiske udnyttelse forvandlede løbet til en farce.
Max Verstappen endte på fjerdepladsen uden reelt at kunne gøre noget ved det og det hele blev ham lidt for absurd.
Skal vi kaste bananskræller?
Ifølge PlanetF1 sammenlignede Verstappen Monaco-løbet med et Nintendospil.
- Det var som at køre Mario Kart derude, udtalte han efter løbet med et sarkastisk glimt i øjet.
- Hvis man alligevel ikke kan overhale, kan man lige så godt gå hele vejen og installere bananskræller på bilerne, lød det grinende fra den regerende verdensmester.
Bag humoren gemmer sig dog en alvorlig kritik. Verstappen fremhævede, at det reelt ikke gjorde nogen forskel, om man havde haft ét eller ti pitstop.
- Man kan alligevel ikke overhale, lød hans kontante dom over banen i dens nuværende form og over de mange tiltag, der forsøger at maskere problemet uden at løse det.
Han havde selv gemt sit andet pitstop til næstsidste omgang i håb om en strategisk åbning, men ingen døre åbnede sig, og den manglende dynamik i løbet blev dermed blot endnu tydeligere.
Når løsningen bliver en del af problemet
FIA’s forsøg på at tilføre spænding endte med at understrege Monacos begrænsninger.
Jo, der skete noget anderledes, men det var ikke nødvendigvis bedre. I stedet for dristige overhalinger fik man taktiske manøvrer, der mindede mere om defensiv skak end racerløb.
Der er stadig stemning i Formel 1-kredse for at fortsætte med at eksperimentere, men løbet i Monaco har sået tvivl om, hvilke typer tiltag der faktisk tjener sportens integritet.