Debatten om en mulig genindførelse af de ikoniske V10-motorer i Formel 1 har for alvor taget fart i paddocken.
Drivkraften bag denne diskussion er både nostalgi og en bekymring for, at de kommende 2026-regler – der vil ændre balancen mellem forbrændingsmotor og elektrisk drivkraft – kan gå ud over underholdningsværdien.
Alligevel advarer flere prominente stemmer i sporten om, at toget allerede er kørt. Blandt dem er McLarens CEO Zak Brown, der slår fast, at sporten ikke bare kan "rulle tilbage hvad man har sat i værk" og vende tilbage til en svunden æra.
V10-motorerne forsvandt ud af Formel 1 i slutningen af 2005 og blev erstattet af mere miljøvenlige alternativer, først V8’ere og siden de nuværende V6-hybridmotorer. Det var en beslutning, der byggede på både teknologisk udvikling og et ønske om at afspejle bilindustriens bredere grønne omstilling.
De nye regler for 2026, som allerede er ved at blive implementeret, lægger endnu større vægt på elektrificering og bæredygtige brændstoffer. Her bliver motorernes kraft fordelt nogenlunde ligeligt mellem forbrændingsdelen og det elektriske system – en udvikling, som ikke alle bifalder.
Red Bulls teamchef Christian Horner har været blandt de mest åbne omkring sin skepsis. Han har udtrykt bekymring for, at de nye regler kan skade både showet og selve racingen, fordi chassiset i stigende grad skal kompensere for mangler i motorarkitekturen.
Han anerkender dog, at “romantikeren i ham” ville elske lyden af en brølende V10 igen – hvis det vel at mærke sker med bæredygtige brændstoffer. Spørgsmålet er bare, hvordan og hvornår det skulle kunne lade sig gøre, uden at kaste hele sportens fremtidsplaner over bord.
Zak Brown bakker op om Horner på det punkt og understreger, at det hverken er praktisk eller logistisk muligt at rulle de mange tekniske og økonomiske beslutninger tilbage.
- Audi er på vej ind, Alpine går til Mercedes for motorer. Logistisk set ved jeg ikke, hvordan man skulle få ånden tilbage i flasken, siger Brown og henviser til det momentum, der allerede er bag de nye motorreglementer.
Han understreger, at McLaren har stor tillid til deres partner, Mercedes High-Performance Powertrains, og derfor ikke føler sig direkte berørt – men ændringer i retning af V10 vil være “en hovedpine”.
Det interessante her er, at selv om både Brown og Horner åbner døren en smule på klem for idéen om V10’erens comeback, sker det primært af emotionelle årsager.
De tekniske og politiske realiteter peger i en anden retning. Formel 1 befinder sig midt i en afgørende transformation – både af hensyn til miljøet og for at holde trit med bilindustriens udvikling.
At skifte kurs nu ville ikke bare være en teknisk udfordring, men også sende et forvirrende signal til både producenter, fans og investorer.