Er det muligt at beskytte sportens udøvere mod alt det, der følger med i en verden, der bliver tiltagende mere og mere digitaliseret?
Under den første frie træning ved
Emilia Romagna Grand Prix blev
Yuki Tsunoda kortvarigt blokeret af
Franco Colapinto.
Efter episoden udtrykte Tsunoda sin irritation i pressen.
- Jeg sagde ikke noget slemt. Jeg var bare frustreret, og det gav jeg udtryk for. Det burde være helt normalt, forklarede han senere.
Tsunodas profiler på de sociale medier blev dog hurtigt oversvømmet af nedladende, racistiske og truende beskeder, primært på spansk, som angiveligt skulle være skrevet af vrede Colapinto-tilhængere.
Selv om Colapinto selv hurtigt opfordrede sine fans til at udvise respekt, var skaden allerede sket.
FIA anerkender alvoren
Debatten voksede i styrke gennem weekenden, og presset på Formel 1-organisationen steg.
I et opslag på Instagram reagerede FIA-præsident Mohammed Ben Sulayem og kom med en markant udmelding om, hvor alvorligt motorsportens øverste myndighed tager denne form for adfærd.
Han skrev, at "motorsport bygger på konkurrence, passion og engagement," og understregede, at sporten aldrig må forvandle sig til en platform for had og trusler.
Ifølge RacingNews365 roste han både Tsunoda og Colapinto for at tage bladet fra munden og stå frem i en situation, hvor mange kunne have valgt stilhed.
FIA har lanceret flere initiativer under banneret United Against Online Abuse, hvor man forsøger at bekæmpe den voksende tendens til digital chikane i motorsportens verden.
Præsidenten erklærede, at "ingen bør udsættes for trusler, had eller diskrimination", og at der nu bliver sat ind med oplysning, støtte og konkrete foranstaltninger, der skal gøre miljøet tryggere for alle involverede i sporten.
"Der er en grænse"
- Folk må godt støtte deres landsmand, men der er en grænse, sagde Yuki Tsunoda i kølvandet på episoden.
Han mener, at sporten må forholde sig til, hvordan fans opfører sig og hvordan grænserne for respekt bliver trukket i en tid, hvor adgangen til at kommunikere med sportsstjerner aldrig har været nemmere.
Med de planlagte tiltag fra FIA og tydelig opbakning til de berørte kørere, er håbet, at sporten kan bevæge sig i en mere respektfuld retning.
- Det handler ikke kun om mig. Det sker for mange. Og hvis det fortsætter, bliver nogen nødt til at gribe ind, lød det fra den japanske
Red Bull-kører, der trods tumulten formåede at køre sig fra pitlane til en tiendeplads i søndagens løb