Dansk håndbold oplever i øjeblikket en ren opblomstring.
Med en medlemsfremgang på hele 7,5 procent det seneste år har forbundet DanskHåndbold nu rundet imponerende 115.745 medlemmer – det højeste antal siden 2009.
Det viser de netop offentliggjorte medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), og hos DanskHåndbold er begejstringen stor.
- Det er en historisk fremgang for os, siger administrerende direktør Heino Knudsen og kalder det et tydeligt bevis på, at foreningslivet stadig har en stærk tiltrækningskraft, også i en tid hvor smartphones og digitale tilbud dominerer fritiden.
Fremgangen er bredt funderet og ses i samtlige af DIF's otte alderskategorier. Især blandt de yngste spirer interessen for håndbold. Hos børn under syv år er medlemstallet steget med 10 procent, mens de 7-12-årige tegner sig for hele 12 procents fremgang.
Selv i den mere udfordrede aldersgruppe 13-18 år, hvor frafaldet tidligere har været højt, ses nu en positiv udvikling. Det er et gennembrud, som ikke kommer af sig selv.
En del af forklaringen skal findes i landsholdenes massive gennemslagskraft. Danmarks håndboldherrer og -kvinder har i de seneste år skabt resultater, der ikke blot skaber national stolthed, men også inspirerer tusindvis af unge til selv at tage bolden i hænderne.
- De er en kæmpe drivkraft, anerkender Knudsen, men han peger samtidig på, at det kun er begyndelsen. For uden gode oplevelser i hverdagen – i hallerne og på træningsgulvene – varer begejstringen ikke ved.
Her kommer de frivillige ind i billedet. Ifølge Heino Knudsen er det de mange tusinde ildsjæle, der udgør "rygraden i dansk håndbold". Deres engagement er afgørende, og forbundet har derfor stor fokus på at støtte og udvikle dem.
Uddannelse, anerkendelse og fleksible rammer er nogle af de midler, der skal sikre, at det frivillige arbejde ikke bare tiltrækker nye kræfter, men også fastholder de eksisterende.
Et vigtigt element i succesen er den differentierede tilgang til spillet. Ikke alle skal blive verdensmestre, og det er ifølge Knudsen helt i orden.
- Det skal være leg og bevægelse fra starten. Så er der nogle, der går elitevejen, mens andre bliver på motions- og hyggeniveau, forklarer han og understreger, at der skal være plads til alle – uanset alder, ambition og udgangspunkt.
Samtidig er der også fremgang i antallet af frivillige, selvom det altid er en udfordring at skaffe hænder nok. Forbundet tager dog udviklingen som et tegn på, at det lykkes at skabe rammer, hvor det er sjovt og meningsfuldt at engagere sig – hvad enten man er 5, 30 eller 80 år.
For som Knudsen så præcist siger det:
- Hvis det ikke er sjovt at komme, så finder man på noget andet at lave.