En ny idé har skabt opmærksomhed i både sports- og politiske kredse. Er det en vej til forsoning – eller bare endnu en magtdemonstration?
Når verdens ledere mødes, er det normalt diplomati, handel og sikkerhed, der står øverst på dagsordenen. Men da Donald Trump og Vladimir Putin tirsdag talte i telefon, kom der imidlertid et noget anderledes emne op: Ishockey.
Ifølge Kreml foreslog Putin en opvisningskamp mellem russiske spillere fra KHL og amerikanske spillere fra NHL – en idé, der tilsyneladende faldt i god jord hos Trump.
På trods af at de diplomatiske forhold mellem Rusland og Vesten har været særdeles anstrengte siden invasionen af Ukraine i 2022, ser Putin altså en ishockeykamp som en mulighed for at bringe sportens diplomatiske kraft i spil.
Spørgsmålet er, om en sådan kamp kan finde sted uden politiske konsekvenser – eller om den netop vil blive et symbol på en opblødning mellem de to nationer.
Siden 2022 har russiske atleter stort set været udelukket fra internationale turneringer, herunder ishockey-VM og OL.
Ifølge DR har Den Internationale Ishockeyunion (IIHF) allerede meldt ud, at Rusland som minimum forbliver udelukket frem til sæsonen 2025/2026.
Dermed er der ingen udsigt til, at det russiske landshold snart kan konkurrere på verdensscenen igen.
Men det betyder ikke, at russiske spillere ikke kan få en international platform.
Flere individuelle atleter har allerede fået lov at konkurrere under neutralt flag i sportsgrene som tennis og atletik.
Med Putins forslag åbner han døren for, at russisk ishockey igen kan vise sig frem mod verdens bedste liga, NHL.
Samtidig sender han et signal om, at Rusland stadig ser sig selv som en del af den internationale sportsverden – også selv om den officielle dør officielt er lukket.
Skulle den foreslåede kamp blive en realitet, vil det næppe nøjes med at være en sportslig begivenhed.
Både USA og Rusland har store interesser i at kontrollere fortællingen om deres forhold, og en venskabskamp kan potentielt blive et stærkt politisk symbol.
Trump har tidligere vist sig åben for en pragmatisk tilgang til Rusland, og en ishockeykamp kan meget vel blive endnu et led i en uformel, diplomatisk dialog.
Spørgsmålet er, om resten af den vestlige verden er klar til en sådan gestus.
Sanktionerne mod Rusland er stadig på plads, og mange vil se ethvert forsøg på normalisering af forholdet som en blåstempling af Putins regime.
Uanset hvad vil et eventuelt møde mellem russiske og amerikanske spillere uden tvivl vække opsigt – både på isen og i de politiske korridorer.