I år markerer de olympiske vinterlege deres 100-års jubilæum, efter at de første lege blev afholdt i Chamonix, Frankrig, i 1924.
Selv om
vinter-OL har vokset sig større og trækker millioner af seere verden over, står begivenheden overfor en fremtidig udfordring, nemlig klimaforandringer.
Ved dette års COP29-konference i Baku præsenterede forskere et omfattende studie, der undersøger, hvordan klimaforandringerne risikerer at reducere antallet af værtsbyer i fremtiden.
Ifølge DR vurderes det, at de nuværende 93 potentielle værtsbyer, som i dag kan afholde vinter-OL uden kunstig sne, vil være reduceret til 52 i 2050 og kun 46 i 2080.
Professor Daniel Scott fra University of Waterloo, en af de førende forskere bag undersøgelsen, understreger nødvendigheden af at reducere drivhusgasser for at bevare muligheden for at afholde vintersportsbegivenheder.
“Dette studie føjer endnu et argument til listen for at reducere udledningen af drivhusgasser,” siger Scott og påpeger, at vinter-OL kan blive en del af en tabt kulturarv, hvis situationen forværres yderligere.
Udfordringen med kunstig sne og bæredygtighed
Ved vinter-OL i Beijing 2022 oplevede man tydeligt problemerne med kunstig sne. Kunstig sne blev brugt i stor stil, og kritikken haglede ned over både Kina og den internationale olympiske komité (IOC) for den miljømæssige belastning, det medførte.
Efter kritikken vedtog IOC senere samme år, at fremtidige værtsbyer skal være “klimasikrede” og forpligtet til ikke at opføre stadioner specifikt til OL.
Ifølge DR understøtter det nye studie IOC’s beslutning om at reducere CO₂-aftrykket, og organisationen har nu en klar strategi for at vælge værtsbyer, der kan opfylde disse krav.
Formanden for komitéen for fremtidige værtsbyer, Karl Stross, forklarer, at fremtidige værtsbyer skal vise, at de kan afholde legene på en måde, der er både bæredygtig og klimamæssigt forsvarlig.
“Dette studie viser, hvorfor IOC har vedtaget en strategi for at reducere CO₂-aftrykket,” siger Stross, der ser frem til, at steder som Milano og Cortina i 2026, de franske alper i 2030 og Salt Lake City i 2034 bliver modeller for fremtidige OL.
Mens Europa, Asien og Nordamerika stadig ser ud til at kunne afholde vinter-OL, er fremtiden mere usikker for den sydlige halvkugle.
Ifølge undersøgelsen forventes de få sydlige lokationer, der i dag kan afholde vinter-OL, at være ude af billedet allerede omkring 2050. IOC’s valg af fremtidige værtsbyer ser derfor ud til at blive begrænset til bestemte områder i verden.