Økonomi, magt og indflydelse på spil: En kontroversiel retssag stiller skarpt på fordelingen af præmiepenge og spillernes rettigheder. Hvordan reagerer tennisverdenen?
Tennissporten er kastet ud i et juridisk stormvejr, efter at Professional Tennis Players Association (PTPA) har anlagt en opsigtsvækkende sag mod ATP, WTA, ITF og ITIA.
Ifølge spillerorganisationen er det på tide at tage et opgør med de eksisterende strukturer, da disse svigter spillerne, mener PTPA.
Søgsmålet har allerede fået opbakning fra mere end 300 spillere, men 12 af dem er trådt frem som sagens officielle ansigter.
Blandt dem er PTPA’s medstifter Vasek Pospisil, den kontroversielle australier Nick Kyrgios og den tidligere top-20-spiller Reilly Opelka.
Men det er langt fra kun herrespillere, der er en del af sagsanlægget.
Blandt kvinderne finder vi markante profiler som Sorana Cirstea, Nicole Melichar-Martinez, Zheng Saisai og Aldila Sutjiadi, der alle mener, at tennissportens styrende organer i årevis har overset spillernes behov.
Desuden er tre tidligere spillere blandt sagsøgerne: Anastasia Rodionova, Noah Rubin og Tennys Sandgren.
De har alle oplevet udfordringerne ved at være professionel tennisspiller på tæt hold og ønsker nu at skabe bedre forhold for fremtidige generationer.
De sidste to spillere på listen er doublespecialisten John-Patrick Smith samt den franske spiller Varvara Gracheva, der skiftede statsborgerskab fra Rusland til Frankrig i 2023.
Kernen i sagen handler om spillernes rettigheder, økonomiske vilkår og manglen på gennemsigtighed i tennissens styrende organer.
Ifølge Tennis365 har flere spillere længe været frustrerede over præmiepengene, de fysiske krav og de begrænsede muligheder for at få medindflydelse på beslutninger, der påvirker deres karrierer.
"Spillerne har ikke luksussen af at vente på, at tingene ændrer sig. Vi har gentagne gange forsøgt at råbe op, men vi bliver mødt med tomme løfter," siger Sorana Cirstea.
PTPA kræver blandt andet en mere retfærdig fordeling af præmiepenge, bedre sundhedsforsikringer og en revideret turneringskalender, der i højere grad tager hensyn til spillernes fysiske og mentale velbefindende.
Sagens udfald kan få store konsekvenser for professionel tennis.
Hvis PTPA vinder, kan det tvinge ATP og WTA til at ændre deres strukturer og give spillerne mere medbestemmelse, hvilket kan føre til større økonomisk gennemsigtighed og bedre forhold for spillere på alle niveauer.
Men ATP og WTA har allerede reageret skarpt på søgsmålet og vil formentlig kæmpe for at bevare status quo.
Sagen har sat gang i en debat, der ikke længere kan ignoreres, og som potentielt kan ændre sportens fremtid for altid.