Lesia Tsurenko, tidligere nummer 23 i verden, har taget det drastiske skridt at lægge sag an mod både
WTA og organisationens formand, Steve Simon.
Hun beskriver det som “moralsk misbrug” i forbindelse med krigen i Ukraine og behandlingen af russiske og hviderussiske spillere.
Den 34-årige ukrainer mener, at WTA har svigtet sine moralske forpligtelser og har ladet hende i stikken i en tid med personlige og nationale traumer.
Siden den russiske invasion i 2022 har tennisspillere fra Rusland og Hviderusland været nægtet at spille under deres nationale flag, men har fortsat fået lov at konkurrere som neutrale – en beslutning, der har været omdiskuteret, særligt blandt ukrainske spillere.
Panikanfald og ydmygelse
For Tsurenko har dette ikke været tilstrækkeligt. Hun har offentligt krævet mere markant handling og støtte fra WTA, men føler, at hendes stemme er blevet overhørt – og endda forsøgt undertrykt.
På det sociale medie X (tidligere Twitter) beskriver Tsurenko sin oplevelse med WTA som en personlig kamp:
- Smerte, frygt, panikanfald, ydmygelse, tilbageholdelse af information, chikane mod mit team for at få os til at tie... og det er ikke engang hele listen.
Hun beskylder WTA for ikke at beskytte hende som både kvinde og atlet, men i stedet prioritere egne ledere.
Tsurenko afslørede også, at hun allerede i slutningen af 2024 indledte en juridisk proces mod WTA og Simon. Hun kalder det sin “sidste chance” for at forsvare sin værdighed og forhindre, at andre skal opleve det samme.
Hun håber, at sagen vil kaste lys over, hvad hun betegner som et større svigt i sportsverdenen.
WTA er skuffet
WTA har reageret hurtigt på beskyldningerne med en erklæring, hvor de udtrykker skuffelse over det juridiske skridt. Organisationen fastholder, at den har ydet støtte til ukrainske spillere og at den handler ud fra principper om lighed og ikke-diskrimination. “
- Konkurrencer skal være åbne for alle kvinder, der kvalificerer sig på baggrund af deres sportslige meritter, lyder det i udmeldingen, som understreger, at enkeltpersoner ikke skal straffes for deres regeringers handlinger.
I en udtalelse til AFP gentager WTA, at de er “skuffede” over Tsurenkos beslutning og peger på, at de har “taget adskillige skridt for at støtte vores ukrainske medlemmer.”
Sagen mellem Tsurenko og WTA er ikke blot et personligt opgør – den stikker dybt i sportens værdimæssige fundament. Den rejser spørgsmål om, hvordan internationale forbund håndterer politiske konflikter og det ansvar, de har over for atleter, der står i konfliktzoner.