Den danske Tour-vinder har med sin seneste udmelding skabt debat i cykelverdenen og modtager stor ros fra en af sportens mest markante profiler.
Jonas Vingegaard har endnu engang sat dagsordenen i cykelverdenen med en markant udmelding om den kontroversielle rebreathe-metode, hvor ryttere inhalerer kulilte for at overvåge deres træningsrespons.
Den dobbelte Tour de France-vinder har slået fast, at metoden bør forbydes, da den ifølge ham kan have en præstationsfremmende effekt og dermed ikke hører hjemme i sporten.
Vingegaards kontante udtalelser har skabt stor opmærksomhed, og ifølge Eurosport har den franske holdchef Marc Madiot fra Groupama-FDJ rost danskeren for at tage et troværdigt standpunkt i en debat, som få ryttere på hans niveau tør blande sig i.
"Det er sjældent, at en rytter på hans niveau tager så klar en position i en så kontroversiel sag," siger Madiot, der tilføjer, at han bakker Vingegaards synspunkt fuldt ud op.
Ifølge Eurosport har Vingegaard også rettet en direkte opfordring til den internationale antidopingmyndighed WADA om at tage affære.
Han erkender dog, at både hans eget hold, Visma | Lease a Bike, og rivalerne fra UAE – XRG tidligere har benyttet metoden, men han understreger, at det er på tide at sætte en stopper for den.
Marc Madiot er enig i, at det er nødvendigt at handle hurtigt.
Han afslører, at han personligt har kontaktet UCI's præsident, David Lappartient, og opfordret ham til at forbyde metoden øjeblikkeligt.
"Vi skal stoppe det her nu. Vi kan ikke tillade, at ryttere inhalerer kulilte – det sender et helt forkert signal til offentligheden," siger Madiot.
Diskussionen om brugen af kulilte i cykelsporten har vakt stor debat i de seneste måneder, og Vingegaards udmelding har for alvor skubbet spørgsmålet op på dagsordenen.
Madiot mener, at det er nu, der skal handles, før metoden bliver en fast del af sportens træningsrutiner.
Han påpeger, at cykelsporten allerede har kæmpet med imageproblemer i mange år, og at det at tillade ryttere at inhalere en farlig gas vil sende et skadeligt signal.
Med støtte fra markante profiler som Vingegaard er der nu momentum bag et muligt forbud, og UCI forventes at tage stilling til sagen inden for den nærmeste fremtid.