I cykelsporten er det ofte marginalerne, der afgør, hvem der vinder – og hvem der bliver sat.
Det ved Mads Pedersen alt om. Men i 2024-sæsonen har den danske klassikerspecialist og Lidl-Trek-holdet taget en teknologisk drejning, som ikke bare handler om små marginaler, men om en radikal ændring af det setup, mange tager for givet.
I vinterens mørke måneder testede Mads Pedersen og holdkammeraten Alex Kirsch en ny geargruppe på de legendariske brostensstrækninger i Belgien.
Det var ikke hvilken som helst geargruppe – men SRAMs nye XLPR-serie, der oprindeligt er designet til grus, og som kun benytter én klinge foran kombineret med en 13-speed kassette bagpå. Resultatet? En begejstring, der nærmest fik kæden til at hoppe af – på den gode måde.
- De sagde, de aldrig vil gå tilbage til at køre med to klinger på brosten, fordi det er sindssygt, så godt det virker, fortæller Glen Leven, holdets udstyrschef, til Lidl-Treks egen hjemmeside.
Og det virker til, at erfaringerne hurtigt blev til overbevisning. For Pedersen har allerede leveret resultater med det nye setup: En andenplads i E3 Saxo Classic og sejr i Gent-Wevelgem taler deres tydelige sprog.
Men hvad er det, der gør det her setup så specielt? Det handler i høj grad om effektivitet og kontrol. Med én klinge foran – i Pedersens tilfælde med hele 56 tænder – og en kassette bagpå, der spænder fra 10 til 46 tænder, har han adgang til både de tungeste gear til spurterne og de letteste gear til de stejle pavé-stigninger.
Uden at skulle skifte mellem to klinger foran, undgår han tidsspild og teknisk usikkerhed.
- Jeg har mistet to-tre sekunder tidligere, bare ved at skifte fra den lille klinge og sikre mig, at kæden sad rigtigt, før jeg kunne accelerere igen, fortæller Pedersen til Leven.
Den slags tab kan være forskellen mellem podie og ingenting i klassikerne, hvor positionering og timing er altafgørende.
Der er selvfølgelig altid risici ved at skifte system, især når det gælder noget så fundamentalt som gearing. Men Lidl-Trek har ikke kun testet performance – de har også tænkt i holdbarhed.
En særlig kædebeskytter, en såkaldt chainguard, er blevet installeret for at sikre, at kæden ikke hopper af under de brutale stød fra brostenene.
Ifølge Leven er fordelene ved det nye system tydelige: færre mekaniske risici, mindre kompleksitet og højere effektivitet. Og for Mads Pedersen, som allerede har cementeret sin status som en af verdens bedste på brosten, virker skiftet ikke bare som en teknisk forbedring – men som et nødvendigt spring fremad.