gettyimages 2200579403

Skjult Roubaix-våben: Van Aert vil tæmme brostenene med smart dækvåben

Cyklingapr. 09 , 21:20

Wout van Aert har endnu sin første sejr i Paris-Roubaix til gode, men i år kan han have et es i ærmet, som måske giver ham den nødvendige fordel.

Den belgiske stjerne og kaptajn på Team Visma – Lease a Bike har sammen med sit hold testet en banebrydende teknologi, der potentielt kan ændre dynamikken i det ikoniske brostensløb.

Der er tale om et system fra firmaet Gravaa, som gør det muligt at justere dæktrykket undervejs i løbet.

Det lyder måske som en lille detalje, men i et løb, hvor 55,3 af de 259 kilometer foregår på rystende, uforudsigelige brosten, kan netop dæktryk være forskellen på sejr og sammenbrud.

Fungerer som en 'Dynamo'

Systemet, der sidder i hjulets nav, fungerer i grove træk som en dynamo: Det bruger energien fra hjulets rotation til at pumpe luft i dækkene, mens det kan lukke luft ud med et enkelt tryk.

Det gør det muligt at køre med hårdtpumpede dæk på asfalten – for fartens skyld – og blødere dæk på brostenene – for komfort og kontrol.

Team Visma – Lease a Bike har ifølge Het Nieuwsblad overvejet at bruge systemet i årets udgave af Paris-Roubaix, men ønsker endnu ikke at bekræfte det officielt.

Teknologien er dog allerede testet i konkurrence. Marianne Vos benyttede den med succes under VM i gravel sidste år, hvor hun netop i spurten kunne pumpe sine dæk og vinde over Lotte Kopecky.

Hårdt at bruge systemet

Men teknologien er ikke uden ulemper. Som cykelrytteren og udstyrsoptimeringsrådgiveren Frederik Muff forklarer, koster det energi at pumpe dækkene op igen.

- Det kommer til at koste for mange kræfter, så det handler nok om, at man bruger det med omtanke, siger han.

Derfor er strategien ifølge Muff at bruge systemet i udvalgte dele af løbet: starte med højt tryk, lukke luft ud ved de første pavéer, og først pumpe luft i igen, når man nærmer sig spurten på den legendariske velodrom i Roubaix.

Stærkt felt i år

Van Aerts udfordring er dog ikke kun teknisk. Han skal dyste mod nogle af feltets stærkeste ryttere. Mathieu van der Poel har domineret løbet de seneste to år og vandt sidste år efter et imponerende 60 kilometers solotogt.

Tadej Pogacar, som netop har vundet Flandern Rundt, debuterer i Paris-Roubaix med ambitioner og formkurve til at overraske. Og danske Mads Pedersen, som flere gange har været på podiet i klassikerne, jagter også sin første sejr i brostensmonumentet.

Så selvom Gravaa-systemet måske kan give Van Aert et teknologisk forspring, vil det stadig kræve ben i verdensklasse at matche konkurrenterne. Teknologien kan være en fordel – men ikke en garanti.

Mest læste