gettyimages 2198813138

Enhedslisten kræver svar fra justitsminister om FCK-skalle

Fodboldapr. 15 , 12:33

En voldsom episode på grønsværen har nu bevæget sig helt ind på de bonede gulve i Folketinget.

Søren Søndergaard, folketingsmedlem og idrætsordfører for Enhedslisten – og i øvrigt erklæret FCK-fan – har stillet et formelt spørgsmål til justitsminister Peter Hummelgaard i kølvandet på søndagens ophedede øjeblik i Parken, hvor FCK-målmand Diant Ramaj angiveligt nikkede en skalle til Brøndby-spilleren Thomas Mikkelsen efter slutfløjt.

Sagen har affødt heftig debat blandt både fans, medier og fodboldkommentatorer, men Søndergaard tager nu skridtet videre.

Han ønsker at få klarlagt, om et fysisk overgreb begået i umiddelbar forlængelse af en fodboldkamp falder under straffeloven, og om politiet er forpligtet til at efterforske sagen – selv uden en officiel anmeldelse – hvis episoden er tydeligt dokumenteret via TV.

Hvornår starter samfundets almindelige regler?

Spørgsmålet til ministeren er præcist og opsigtsvækkende:

- Ministeren bedes bekræfte, at hvis en fodboldspiller i umiddelbar forlængelse af en fodboldkamp [...] udøver et fysisk overgreb på en anden spiller [...] så er der tale om en overtrædelse af straffeloven, som kan føre til domsfældelse – og kan ministeren bekræfte, at politiet som udgangspunkt skal efterforske sådanne overgreb, også uden at der foreligger en anmeldelse, hvis disse er tilstrækkeligt offentligt dokumenteret via en TV-transmission?

Det er et spørgsmål, der rammer ned i en interessant gråzone: Hvornår slutter spillet, og hvornår begynder samfundets normale retsprincipper at gælde – særligt i en professionel sportsarena, hvor følelserne ofte sidder udenpå trøjen?

Søndergaard selv peger netop på dette spændingsfelt:

- Vi ved, at der gælder særlige regler under kampen, hvor det er Fodboldens Disciplinær. Men hvad med episoder, der sker efter slutfløjt – gælder samfundets almindelige regler i de tilfælde?

Gælder det tilskuerne bør det også gælde spillerne

Han understreger samtidig, at der bør være klare rammer: Hvis man som tilskuer skal holdes til ansvar for voldelig adfærd, må det samme gælde for spillere.

I mellemtiden er det op til justitsminister Peter Hummelgaard at svare på spørgsmålet – og der kan gå op til fire uger, før han er forpligtet til at gøre det i Kulturudvalget.

Det skaber en vis spænding, både juridisk og politisk, for episoden mellem Ramaj og Mikkelsen er ikke bare en fodboldkonflikt – den rejser fundamentale spørgsmål om, hvor sportens særlige regelsæt stopper, og retsstatens regler begynder.

Med Søndergaard som både folketingspolitiker og mangeårig fan med fast plads på Nedre C i Parken, er det tydeligt, at sagen har både principiel og personlig betydning.

Den videre behandling – både i ministeriet og eventuelt i retssystemet – kan komme til at danne præcedens for, hvordan lignende sager håndteres fremover i dansk idræt.

Mest læste