standard billede til web 2025 04 08t195634283

Københavns Politi hæver beredskabet før søndagens derby: ”Vi ved, hvad der venter”

Fodboldapr. 08 , 21:54

Derbyet mellem FC København og Brøndby IF burde være en fodboldfest, en fejring af intens rivalisering og fælles kærlighed til spillet.

Men i stedet har kampen igen udviklet sig til en højspændt affære med politi, overvågning og forebyggende aktioner i hovedrollen - og den finder altså først sted på søndag.

Selv om der officielt er forment adgang til udebanefans til søndagens opgør, er beredskabet i København skruet markant op – og det er ikke uden grund.

Københavns Politi har nemlig i god tid sat gang i en massiv forberedelse forud for kampen.

Det skyldes en forventning om, at visse fangrupperinger på trods af udelukkelsen vil søge konflikt, konfrontation og provokation i byens gader.

Erfaringen viser, at planlagte slagsmål og hærværk ikke nødvendigvis er afhængige af adgangsbilletter.

Ledende politiinspektør Peter Dahl understreger, at kampen mellem de to klubber i deres øjne starter flere dage før første fløjt:

- Vi ved, at de her grupperinger ikke har lagt lysten fra sig. Tværtimod virker det som om, ilden er blevet givet fri."

Hærværk, hævn og hadets mønstre

Senest har en række hændelser vakt bekymring. Ifølge TV 2 blev Brøndbys fanfraktion Alphas klubhus natten til fredag udsat for omfattende hærværk, hvor både vinduer og døre blev smadret.

Graffiti blev malet på facaden, og op mod 20 maskerede personer deltog i aktionen.

Angrebet beskrives af fodboldmediet Bold som hævn for det tyveri af FCK’s capo-tårn, som fandt sted under landskampspausen.

Politiet har også afværget et planlagt angreb med ukrudtsmiddel – et angreb, der efter alt at dømme var rettet mod området omkring Brøndby.

En motorvejsbro med teksten "Det Vilde Vestegnen" er desuden blevet oversprøjtet med FCK-graffiti, og der er meldinger om fans, der søger konfrontation på byens fodboldrelaterede værtshuse.

En lettelse på kampdagen 

Paradoksalt nok betyder forbuddet mod udebanefans, at politiet kan se frem til en mere kontrollerbar situation, når selve kampen afvikles i Parken.

Peter Dahl lægger ikke skjul på, at det giver ro på selve stadion:

- For denne gang risikerer vi ikke, at fansene går i flæsket på hinanden inde i en smal allé."

Men selv med et reduceret risikobillede på dagen, er det tydeligt, at derbyet i sin nuværende form stadig sluger store ressourcer.

Politiets indsats er i gang, længe før dommeren fløjter i gang, og den intensiveres, hvis visse fans vælger at møde op alligevel.

Der er endnu ikke blevet truffet en beslutning om, hvor længe forbuddet for udebanefans til Københavnerderbyet skal stå på.

Mest læste