adrian newey

Adrian Newey får Aston Martin-debut i Monaco: Derfor er det vigtigt

Formel 1maj 22 , 22:27
Adrian Newey’s første fremmøde til et Formel 1-løb som en del af Aston Martin markerer en skelsættende begivenhed i teamets ambition om at transformere sig til en seriøs VM-kandidat.
Det sker under det prestigefyldte Monaco Grand Prix, og selvom Newey formelt har været med siden marts, er det første gang, han fysisk indgår i teamets race-weekendstruktur.
Newey tiltrådte rollen som managing technical partner med et todelt mandat.
Han skulle løfte hele organisationens tekniske og ingeniørmæssige kapacitet, samtidig med at han skulle forme arkitekturen for 2026-bilen, hvor nye regler fuldstændig vil ændre spillets regler i Formel 1.
Hans hovedfokus har derfor hidtil ligget på udviklingsarbejdet hjemme i Silverstone, hvor han har studeret Aston Martins CFD- og vindtunnelprocesser for at identificere styrker og svagheder i udviklingskæden.
Men med Newey fysisk til stede i Monaco på pitmuren, i engineering-møderne og som aktiv deltager i weekendens beslutningsprocesser, vil han nu blive fuldt integreret fuldt ud i løbsweekenden, hvor det hele kulminerer.
Bygger bro mellem fabrik og bane
Det er netop her, ifølge teamchef Andy Cowell, at Neweys tilstedeværelse kan være med til at bygge bro mellem fabrik og bane.
Newey er kendt for sin holistiske tilgang til design. Som aerodynamikdirektør Eric Blandin har udtalt, tænker Newey ikke kun i downforce og luftmodstand, men i hele bilens dynamik og derved alt lige fra aerodynamik til chassis og balance.
Det giver Aston Martin en unik fordel i 2026-projektet, men det smitter allerede af på 2025-modellen, hvor han deltager i uformelle ‘frokost møder’ med aero-teamet omkring AMR-25.
Denne weekend får han så førstehåndsindtryk af, hvordan teamet oversætter designprincipperne til konkret performance på banen.
Cowell fremhæver, hvordan det bliver muligt for Newey at vurdere, “hvad der virker, og hvad der ikke gør”, og bidrage til prioriteringslisten for teamets forbedringsarbejde.
Gammeldags tilgang
Det er ingen hemmelighed, at Newey arbejder på sin helt egen måde.
Han foretrækker tegnebrættet fremfor digitalt CAD-design, hvilket kræver, at teamet tilpasser sig og ‘oversætter’ hans tanker til moderne ingeniørværktøjer.
Det har ført til ændringer i infrastrukturen på Silverstone, men vigtigst af alt, så udfordrer han teamets design pipeline ved at analysere præcision, hastighed og effektivitet i hele læringskæden fra idé til vindtunneldata.
Det er første gang, han får lejlighed til at observere og deltage i de beslutninger, der definerer weekendens performance.
Med hans skarpe blik og kreative sans kan selv små input føre til store forbedringer, især i forhold til feedback-loopet mellem bane og fabrik, som Cowell betragter som vitalt.
Mest læste