Donald Trumps nye toldpolitik kan vise sig at blive en regulær gamechanger for motorsportens verden – især i USA.
Når importvarer bliver dyrere og mere besværlige at få fat i, rammer det ikke kun forbrugerne, men også virksomheder og hold, der er afhængige af globale forsyningskæder.
Det gælder i høj grad for Formel 1 og amerikansk motorsport.
Formel 1 er en global sport, hvor teknologi, komponenter og materialer ofte krydser flere landegrænser, før de ender i en bil på banen.
Derfor kan de nye toldsatser – hvor USA har indført en grundtold på 10 %, med mulighed for højere satser over for udvalgte lande – blive en økonomisk hovedpine for flere af de aktører, der forsøger at etablere sig stærkere i USA.
Cadillac Racing, som er på vej ind i Formel 1 med ambitioner om amerikansk produktion, står over for en kompleks opgave.
De har base i Indiana (produktion), North Carolina (motorudvikling) og Michigan (support), men mange af de nødvendige materialer og komponenter til både bil og motor vil skulle importeres.
Her vil de nye toldsatser hurtigt gøre sig gældende. Selv med ambitionen om lokal produktion, er det ikke sikkert, at alle specialiserede dele kan fremstilles i USA – og så skal de importeres med ekstra omkostninger.
Ford, som har indgået partnerskab med Red Bull Racing og deres søsterhold Racing Bulls, planlægger at udvikle motorer i Storbritannien.
Selvom det meste af produktionen sker uden for USA, vil enhver udveksling af teknologi, komponenter eller materialer mellem de to lande potentielt blive ramt af told – hvilket både kan forsinke og fordyre udviklingen.
Så er der Haas, det eneste nuværende amerikanske Formel 1-hold. De har operationer i North Carolina, men selve bilproduktionen sker i Banbury, England.
For Haas kan toldsatserne også få konsekvenser – ikke så meget for F1-holdet, men for deres hovedforretning: Haas Automation, som producerer CNC-maskiner.
Hvis lande gengælder de amerikanske toldsatser med deres egne, risikerer Haas’ produkter at blive væsentligt dyrere i udlandet, hvilket kan påvirke eksporten negativt og i sidste ende skade indtægterne, der også bruges til at finansiere F1-projektet.
Alt dette sker på et tidspunkt, hvor Formel 1 satser massivt på det amerikanske marked med tre løb på kalenderen – Miami, Austin og Las Vegas – og øget engagement fra amerikanske brands og producenter.
Men hvis toldsatserne gør det dyrere eller mere besværligt at drive forretning i og med USA, kan det få hold til at genoverveje deres investeringer og tilstedeværelse på det amerikanske marked.
Selvom aktører som Cadillac og Ford endnu ikke har meldt klart ud om deres holdning, er der tydelige tegn på bekymring.
Den amerikanske bilindustri opfordrer til, at toldpolitikken implementeres på en måde, der ikke skader forbrugerne eller den nordamerikanske produktionsstruktur – et tydeligt tegn på, at balancen mellem national politik og global konkurrenceevne er skrøbelig.