mohammed ben sulayem formel 1

FIA-præsident overvejer at "forbedre" regler om bandeord

Formel 1apr. 29 , 14:29
Siden indførelsen af de nye regler i begyndelsen af året har debatten om bandeord i motorsport taget fart.
Det Internationale Bilsportsforbund (FIA) strammede i januar grebet om sproget blandt kørere og officials – og det med en tyngde, som mange i miljøet har svært ved at acceptere.
Reglerne, som er skrevet ind i det såkaldte bilag B til det internationale sportsreglement, betyder, at upassende sprogbrug – herunder bandeord, fornærmende bemærkninger og andre former for “moralsk skadelig adfærd” – kan udløse bøder og i værste fald udelukkelse fra konkurrencer.
I Formel 1 koster den første forseelse 298.000 kroner, nummer to 596.000 og tredje overtrædelse hele 894.000 kroner – samt en måneds karantæne og fratrukne mesterskabspoint.
Det fik blandt andet verdensmester Max Verstappen til at udtale sig med varsomhed under det seneste grandprix i Saudi-Arabien, hvor han valgte ikke at kommentere en kontroversiel beslutning af frygt for at blive straffet.

Et voksende pres for at løsne grebet

Kritikken har dog ikke kun handlet om bødernes størrelse, men også om reglernes uklare formuleringer og mangel på fleksibilitet.
Flere kørere har påpeget, at sporten lever af følelser – og at disse ikke kan kontrolleres ned til hvert enkelt lille ord, især ikke midt i pressede situationer på banen eller under interviews.
FIA's præsident Mohammed Ben Sulayem har nu åbnet for muligheden for at revidere regelsættet.
På Instagram skriver han, at han “overvejer forbedringer af bilag B”, og han understreger, at han som tidligere rallykører selv forstår, hvilke krav sporten stiller.

Skal følelserne censureres – eller kanaliseres?

Baggrunden for de nye regler stammer fra et ønske om at beskytte motorsportens omdømme.
FIA har argumenteret for, at man – ligesom FIFA og NFL – ønsker at fremstå professionelle og respektfulde i alle sammenhænge.
Derfor er reglementet strammet, og der er indført mere konkrete retningslinjer for, hvordan overtrædelser skal straffes.
Men spørgsmålet er, om man har fundet den rette balance.
Formel 1-kørere som Carlos Sainz og Charles Leclerc har tidligere argumenteret for, at det ikke bør være forbudt at vise ægte følelser – så længe sproget ikke er rettet mod nogen personligt.
Peter Bayer, direktør for Racing Bulls, slog under et medieevent fast, at sporten må finde en måde at bevare følelserne på uden at overskride grænsen til det uprofessionelle.
Samtidig påpegede han, at forsinket TV-transmission og censur allerede er med til at filtrere det værste fra.
FIA har lovet at præsentere yderligere detaljer senere på ugen, hvor Formel 1-sæsonen fortsætter i Miami.
Indtil da venter motorsportens verden spændt på, om “forbedringerne” bliver kosmetiske – eller om der kommer til at være tale om reelle lempelser, der bringer regler og virkelighed tættere på hinanden.
Mest læste