Historien lyder som noget fra et filmmanuskript, og det er den næsten også.
Men i stedet for at udspille sig på det store lærred, fandt en af motorsportens mest absurde episoder sted midt under det virkelige Formel 1-løb i Monacos snævre gader i 2004.
En bil med en diamant til 300.000 dollars limet på fronten. En uheldig kører. Et forsvundet smykke. Og et mysterium, der aldrig er blevet opklaret.
Midt i en kriseramt sæson for Jaguar Racing, dengang ejet af Ford, greb holdet efter enhver form for opmærksomhed.
Et snært af Hollywood i Monaco
Sammen med Warner Brothers, der stod over for premieren på filmen Ocean’s Twelve, og med hjælp fra diamantfirmaet Steinmetz, valgte man at pynte begge racere med 1,4 karat hvide diamanter.
Diamanterne havde hver en værdi af ca. 300.000 dollars (over en mio. dollars stykket i 2025 hvis vi tager højde for inflation, ca. 6,5 mio. kroner).
Idéen var simpel, men vanvittig. Lad filmens tema om juvelrøverier smelte sammen med Formel 1’s glamour og fart, og lad superstjerner som George Clooney og Brad Pitt bakke op om det hele.
Men i al den glitrende overflade overså man en væsentlig detalje.
Hvad nu hvis bilen crasher?
Første tanke var diamanten
Det var netop dét, der skete på første omgang af løbet, da den unge debutant Christian Klien, i sin blot sjette F1-start, ramte barrieren i Loews-hårnålen.
Han slap uskadt, men da bilen blev bugseret tilbage til garagen, var diamanten væk. Ingen kunne forklare, hvor den var forsvundet hen.
Teamets talsmand Nav Sidhu, som havde været dybt involveret i markedsføringssamarbejdet med Warner Brothers, indrømmede senere.
- På det tidspunkt burde jeg nok have været bekymret for bilen eller køreren. Men jeg må indrømme, at min første tanke var på diamanten.
Siden den dag har ingen set diamanten. Den var ikke forsikret. Uden videomateriale fra selve kollisionen begyndte rygterne at tage fart.
Blev den slugt af stormafløbet og skyllet ud i Middelhavet? Sad den fast i barrieren? Blev den stjålet af en tilskuer eller en banemedarbejder?
Eller var der overhovedet en ægte diamant på bilen – kunne det hele have været en kopi?
Hvor er diamanten nu?
Sidhu nægtede pure, at der var tale om en kopi.
Men teorierne lever videre, fordi ingen fysisk har fundet bevis på, hvor stenen forsvandt hen.
Trods den absurde hændelse, eller måske netop på grund af den, fik Jaguar det, de ville. Masser af opmærksomhed i verdenspressen.
Historien gik viralt, og selvom 2004 blev Jaguars sidste år i Formel 1, blev teamet kort efter opkøbt af Red Bull. I dag er det holdet, der dominerer sporten.
Diamanten fra Monaco er aldrig dukket op igen.
Men hvis en heldig tilskuer i dag gemmer på en lille, skinnende sten som souvenir, sidder vedkommende med et glimtende stykke af Formel 1-historien og en af sportens mest eksklusive og uopklarede DNF’er nogensinde.