Toto Wolff har foretaget et bemærkelsesværdigt kursskifte i sin holdning til de planlagte ændringer i Formel 1’s motorreglement for 2026.
Hvor han tidligere kaldte forslaget om at reducere den elektriske energiudnyttelse for “en joke”, åbner
Mercedes-bossen nu for muligheden – dog med visse forbehold.
Den ændrede tone fra Wolff kommer i kølvandet på et møde i F1-kommissionen, hvor ændringen blev diskuteret, men ikke stemt om.
Til trods for sin tidligere kritik indtager Wolff nu en mere pragmatisk position og understreger, at sporten må være “åben for nødvendige justeringer”, når virkeligheden rammer under testkørslerne næste år.
Hybridmotorer skulle tiltrække nye producenter
Baggrunden for forslaget er en stigende bekymring blandt producenter over det nuværende krav om 50 % elektrisk energi i de nye power units.
Dette mål var oprindeligt tiltænkt som en vej til at tiltrække bilproducenter med fokus på elbiler, som Audi og Porsche, men nu frygter flere teams, at resultatet bliver kedeligere løb præget af energihøstning og lift-and-coast kørsel, især på baner som Baku og Monza.
Wolff erkender, at tidligere fejlvurderinger netop skyldtes for tidlige antagelser og insisterer derfor på at vente på faktiske resultater fra test, før der ændres i hardwaren – og i stedet arbejde inden for softwaren.
Red Bulls
Christian Horner er til gengæld en fortaler for ændringen og kalder det “fornuftigt”.
Han mener, problemet har været kendt i flere år og påpeger, at 2026-reglementet vil fjerne DRS som en aktiv overhalingsmekanisme.
Dette, i kombination med begrænset batteriudladning, kan resultere i "processionsløb" uden spænding.
Horner understreger dog, at ændringen ikke vil ændre specifikationen af motorerne, men udelukkende justere, hvordan og hvor batteriet må anvendes under løb.
Lettere biler i 2026
Udover energireglerne har vægten på 2026-bilerne også skabt debat. FIA har sat minimumsvægten til 768 kg – 32 kg lavere end de nuværende biler – for at gøre racerne mere smidige og skabe bedre racerløb.
Det sker på trods af at de nye power units bliver tungere, og Horner kalder vægtmålet “plukket ud af den blå luft”.
Han mener, det vil være ekstremt vanskeligt – og dyrt – for teams at nå målet.
Wolff bakker dog op om FIA’s beslutning og ser det som et nødvendigt første skridt i retning af lettere, mere dynamiske biler.