I takt med at tennissportens økonomi vokser i takt med global opmærksomhed og kommercielle aftaler, begynder flere af de største navne nu at stille spørgsmål ved fordelingen af indtægterne.
Carlos Alcaraz og
Iga Swiatek – to af spillets mest prominente stjerner – har for første gang offentligt kommenteret den opsigtsvækkende henvendelse, de og andre top 20-spillere har sendt til Grand Slam-turneringerne med krav om mere retfærdig præmiepengefordeling.
Ifølge avisen L’Équipe blev brevet sendt tidligere i april og bakkes op af både ATP og WTA’s spillerudvalg.
Indholdet er ikke blot et ønske om højere præmiepenge, men et strukturelt krav om, at spillere får en større andel af de betydelige indtægter, som Grand Slam-turneringerne genererer.
Argumentationen er enkel: uden spillerne er der intet show – og dermed heller ingen indtægter.
Kæmpe stjerner
På kvindesiden har stjerner som Swiatek, Aryna Sabalenka, Coco Gauff og Jessica Pegula sat deres navne på brevet. Hos herrerne finder man profiler som Novak Djokovic, Jannik Sinner og Alcaraz selv blandt underskriverne.
Det er med andre ord en sjælden form for enighed og fælles front på tværs af tourene.
I forbindelse med WTA-turneringen i Stuttgart blev Swiatek spurgt ind til hendes holdning. Hun sagde, at der allerede har været samtaler med Grand Slams om emnet, men betonede, at det er en proces, der skal håndteres internt før man går mere offentligt til værks:
- Det kunne helt sikkert være bedre, men jeg vil ikke sige så meget endnu, fordi vi først skal finde ud af det internt.
Carlos Alcaraz, der netop nu spiller i Barcelona, tog bladet lidt mere fra munden i et interview med den spanske avis Marca:
- Tennis er en velbetalt sport, men det kan altid forbedres. Hvis vi leverer showet, som tilskuerne betaler for at se, så bør andelen være mere retfærdig.
Indholdet af brevet ikke offentliggjort
Han understregede også vigtigheden af, at spillerne står sammen i dette spørgsmål.
Brevet er endnu ikke blevet offentliggjort i sin helhed, og de konkrete krav kendes ikke, men meldingen fra spillerne er klar.
De ønsker ikke nødvendigvis at ændre tennissportens økonomiske fundament, men de kræver, at de bliver behandlet som ligeværdige partnere i en industri, hvor de udgør det vigtigste produkt.
Det bliver nu spændende at følge, hvordan de fire Grand Slam-turneringer reagerer. Turneringer som Australian Open og Wimbledon har tidligere øget præmiepengene betragteligt, men det har ofte sket på arrangørernes præmisser.