lisa brix pedersen

Danske atleter byder tvungne kønstests varmt velkommen

Atletikmar. 27 , 10:24

Et kontroversielt, men markant skridt er nu blevet taget i international atletik.

World Athletics har besluttet, at alle kvindelige atleter fremover skal gennemgå en kønstest for at bevise deres biologiske køn.

Det historiske tiltag er sat i verden for at sikre fair konkurrence og forhindre, at personer med mandligt biologisk køn konkurrerer i kvindekategorierne – et emne, der har vakt både debat og følelsesladede reaktioner i sportsverdenen.

Men i Danmark bliver nyheden mødt med opbakning fra både topatleter og forbund.

Den danske rekordholder i diskoskast, OL-deltager Lisa Brix Pedersen, tager imod nyheden med ro og forståelse. Hun ser tiltaget som en nødvendig foranstaltning for at beskytte sportens integritet.

- Hvis det er det, der skal til for at skabe nogle rene linjer, vil jeg helt klart støtte op om det, siger hun til DR Sporten og understreger, at det ville føles uretfærdigt at konkurrere mod personer med mandlige hormonelle fordele.

Testen skal tages én gang i karrieren

Testen, der skal gennemføres én gang i karrieren, består i første omgang af et simpelt mundskrab og kan suppleres med en blodprik-test. For topatleter, der i forvejen lever med regelmæssige dopingkontroller, virker det ikke som nogen dramatisk ændring.

- Vi bliver jo dopingtestet jævnligt, så en test fra eller til er ikke et problem, lyder det nøgternt fra Brix Pedersen.

Samme holdning møder man hos sprinteren Ida Beiter Bomme, der er dansk mester i både længdespring og 60 meter hæk. Hun fremhæver behovet for tydelige retningslinjer og lige vilkår:

- Hvis det er noget, der kan give rene linjer og lige vilkår for alle, synes jeg, det er helt fint.

Også hos Dansk Atletik er stemningen overvejende positiv, selvom man efterlyser flere detaljer om den praktiske implementering. Forbundsformand Lars Werge kalder det "en god idé" og støtter formålet om at beskytte kvindelige atleter.

Hvor går grænsen?

Men han stiller også vigtige spørgsmål: Hvem skal testes – eliten eller også breddeidrætten? Hvornår og hvordan skal testen gennemføres? Og hvordan sikrer man, at standarderne er de samme globalt – uanset om testen foregår på Østerbro Stadion eller i Nairobi?

World Athletics planlægger at have det nye system klart til verdensmesterskaberne i Tokyo i september, men indtil videre mangler konkrete svar.

Testen vil ifølge Sky Sports fokusere på at identificere SRY-genet, som er afgørende for mandlig kønsudvikling. Det rejser naturligvis en række etiske og videnskabelige diskussioner – især i forhold til interkønnede personer og kønsidentitetens kompleksitet.

Mest læste

Mest læste