Da dørene lukkede i Europa, åbnede der sig uventet en ny vej tusindvis af kilometer væk — og det har ændret alt for danskeren.
For bare et halvt år siden lignede det afslutningen på en professionel cykelkarriere. Alexander Salby, tidligere rytter hos det belgiske ProTeam Bingoal, stod uden kontrakt og måtte finde alternativ beskæftigelse.
Et deltidsjob hos Cykelgear i Aarhus blev løsningen, mens cykeldrømmen gled i baggrunden.
Men nogenlunde samtidig med, at kalenderen skiftede til 2025, begyndte nye muligheder at tage form — dog langt fra de europæiske brostensklassikere, han havde kørt de seneste to år.
I stedet kom opkaldet fra Kina. Det kinesiske kontinentalhold Li Ning Star tilbød en plads, et løbsprogram og økonomisk sikkerhed.
Salby takkede ja, pakkede kufferten og fløj østpå. Det, der på papiret lignede en sidste chance, blev hurtigt til et eventyr — og i sidste uge eksploderede det hele i noget, han selv kalder “næsten urealistisk”.
Det var i Thailand, det hele kulminerede.
I det flade og hurtige etapeløb The Princess Maha Chakri Sirindhorn’s Cup Tour of Thailand, sikrede Salby sig tre etapesejre og den samlede sejr.
Fra to professionelle sejre i karrieren til seks på en uge.
En bedrift, der ikke bare vidner om form — men også om timing, teamspirit og evnen til at gribe en ny begyndelse.
Ifølge Ekstra Bladet er Salby ikke sen til at kreditere sit nye hold:
- De leverede mig perfekt til spurterne, lød det, da han efter løbet landede i Kina.
Det blev fejret med en pad thai fra et gadekøkken, en nøgtern påmindelse om, at sejre ikke nødvendigvis kræver champagne for at smage af succes.
Hans kontrakt giver ham en stabil indtjening, og selv om det beløb ikke når op i WorldTour-niveau, så ligger det i omegnen af 300.000 kroner årligt — nok til at holde drømmen i live og hverdagen flydende.
Selv om Salby føler sig godt behandlet på Li Ning Star og roser setuppet omkring holdet, er ambitionerne ikke blevet parkeret.
Han bor fortsat i Aarhus sammen med sin kæreste og pendler derfra til løb i Asien.
Og selv om asiatisk cykling er i rivende udvikling, er målet fortsat at vende tilbage til de store europæiske løb.
“Hvis det rigtige tilbud kommer, vil jeg gerne tilbage til Europa,” siger han.
Han understreger dog, at det ikke skal være for enhver pris.
Lige nu er målet at vinde — og vinde ofte - og da niveauet i mange asiatiske løb er lidt lavere end i Europa, er det netop sejrene, der skal tale hans sag.