AGF's direktør Jacob Nielsen har i skarpe vendinger kritiseret Aarhus Kommunes foreslåede spareplan, som han mener truer klubbens mulighed for at spille på det nye stadion i Marselisskoven.
Med et budgetoverskridende byggeri og yderligere besparelser på bordet frygter Nielsen, at stadionprojektet risikerer at ende i økonomisk ubæredygtighed for AGF.
Det skriver TV2 Sport.
Kommunen har foreslået at spare over 80 millioner kroner på stadionbyggeriet, blandt andet ved at reducere antallet af tilskuerpladser fra 22.000 til 20.000, skære i design- og teknikløsninger og fjerne polstringen af VIP-sæder.
Ifølge Jacob Nielsen er disse tiltag ikke blot dårligt gennemtænkte, de er direkte urealistiske.
Han fremhæver særligt eksemplet med VIP-sæderne.
I efteråret 2023 indgik AGF og kommunen en aftale, hvor klubben påtog sig udgiften til etablering af selve banen, en post til 15 millioner kroner, mod at kommunen ikke ændrede på VIP-konceptet.
Hvis kommunen nu alligevel sparer på sæderne, står AGF tilbage med en uretfærdig regning og en dårligere løsning.
– Det kan man jo ikke gøre efterfølgende. Så får man jo en regning på 15 millioner, fordi man så skal til at lave en bane i stedet for, siger Nielsen til TV2 Sport.
En anden central problematik er huslejen.
AGF indgik oprindeligt en lejeaftale med kommunen på 7,3 millioner kroner årligt, men efter Ankestyrelsen har vurderet, om den ligger på markedsvilkår, er lejen nu uafklaret.
Det betyder, at klubben ikke ved, hvad deres kommende faste udgift bliver og samtidig foreslår kommunen yderligere besparelser, der kan gøre driften endnu dyrere.
– Vi ved ikke, hvad vi skal betale i leje, og samtidig vil man spare på ting, der øger vores etableringsomkostninger. Det er en meget svær situation, forklarer Nielsen.
Nielsen nævner også forslaget om at droppe gangbroen mellem den gamle stadionhal og det nye stadion som et eksempel på, at kommunens besparelser kan ende med at blive dyrere.
Ifølge ham er der allerede udført arbejde, som vil udløse ekstraregninger, hvis det stoppes nu.
– Det paradoksale er, at mange af de foreslåede besparelser ikke er mulige at gennemføre, fordi de vil udløse ekstraomkostninger i stedet for besparelser, siger han.
På spørgsmålet om, hvorvidt AGF i sidste ende kan spille på stadionet, svarer Nielsen ærligt:
– Hvis man bliver ved med at lave besparelser og samtidig hæver vores leje, så kan det ende med, at vi ikke får råd til at spille der. Det er min reelle frygt.
AGF-direktøren understreger, at man godt kan forstå behovet for at prioritere, når pengene er små, men han efterlyser realistiske og ansvarlige beslutninger, der ikke underminerer grundlaget for hele projektet.
Næste byrådsmøde, hvor stadionbesparelserne skal diskuteres, finder sted den 29. april.
Diskussionen falder i et valgår, og stadiondebatten ser ud til at blive en central del af den kommunale valgkamp i Aarhus.