standard billede til web 44

Anders Dreyers amerikanske drøm: “En chance man kun får én gang”

Fodboldapr. 12 , 13:49

Skiftet vakte panderynker flere steder, men der var noget særligt ved netop dette projekt, som ikke kunne ignoreres.

Da Anders Dreyer i vinter pakkede kufferten og rejste mod det solrige San Diego, var det ikke for at gå efter det sikre valg.

Efter en stærk sæson i Anderlecht – hvor han sluttede som nummer to på topscorerlisten og nummer tre på assistlisten i den belgiske Jupiler Pro League – havde mange set ham tage skridtet opad i hierarkiet, måske mod en af Europas store ligaer.

Men det var noget andet, der trak. En ny fodboldklub, et nyt projekt og en mulighed for at skrive sig ind i historien fra første fløjt. Og det er netop, hvad den 26-årige vestjyde har gjort.

San Diego FC er ny i Major League Soccer og har på blot syv kampe spillet sig op på ligaens andenplads.

Og én spiller har været med fra starten, hvor han scorede klubbens allerførste mål i turneringen nogensinde: Anders Dreyer.

Han kunne være blevet i Belgien eller have fundet en anden europæisk adresse, men lysten til at prøve noget nyt og være med til at forme en klub fra bunden trak mere end vante rammer.

Et fællesskab fra bunden – med barbecue og bold

Det er ikke mange fodboldspillere, der bliver spurgt, hvordan fansene skal klappes til før en kamp. Men netop det var blandt de første beslutninger, Dreyer og holdkammeraterne skulle træffe i San Diego.

Her var der ingen traditioner, intet hierarki, ingen selvskrevne ritualer. Alt skulle skabes fra 'scratch'.

Sammen med Jeppe Tverskov og Marcus Ingvartsen blev han del af en dansk akse i det californiske, og det har ikke været uden skepsis.

Flere tab i de første træningskampe gav anledning til bekymring, men som han selv beskriver det, vendte stemningen efter en overbevisende 6-0-sejr over New York Red Bulls.

Snart begyndte snakken i medierne, og da klubben slog de forsvarende mestre fra LA Galaxy i deres debutkamp – med Dreyer som dobbelt målscorer – var momentum pludselig med dem.

Ifølge DR vakte netop den kamp opsigt både i USA og satte gang i hypen omkring klubben.

Til deres første hjemmekamp var samtlige 35.000 billetter på Snapdragon Stadium revet væk, og fansene var mødt op tre timer før kampstart – med grill og højt humør.

Fodbold og frihed

Der er én ting, der uvægerligt lurer i kulissen, når en dansker skifter til MLS: Hvad med landsholdet?

Indtil videre har ingen spiller i den amerikanske liga opnået udtagelse til det danske A-landshold.

Og selv om Dreyer var med i EM-truppen i 2024, har han stadig blot tre landskampe på CV’et.

Men det fylder mindre, end man måske skulle tro.

- Det korte svar er nej, siger han om, hvorvidt skiftet er et farvel til landsholdshåbet. I stedet har han valgt oplevelserne. Kulturen. Det nye.

- Fodboldkarrieren er jo kort, som han siger. Og selv om det næppe er første gang, den sætning er blevet brugt i sporten, får den en særlig vægt, når den kommer fra en spiller, der netop har valgt oplevelse over sikkerhed.

Dreyer har stadig drømme – også om rød-hvide farver. Men lige nu udlever han en anden drøm under blå himmel, i højt tempo og med plads til både ambition og barbecue.

Mest læste

Mest læste