For nogle handler det om tilfældigheder. For andre lugter det af noget langt mere alvorligt – og de kræver handling.
Efter en hæsblæsende
Champions League-semifinale mod Inter, som endte med et samlet nederlag på 7-6 efter forlænget spilletid, står
FC Barcelona ikke kun skuffede tilbage – de er også vrede.
I centrum for den voksende utilfredshed står den polske dommer Szymon Marciniak, som ifølge flere af klubbens spillere leverede en serie af tvivlsomme kendelser i italienernes favør.
Barcelona mente blandt andet, at de burde have haft et straffespark for hånd på bolden af Francesco Acerbi, mens Inter fik tilkendt et VAR-straffespark for Pau Cubarsis tackling af Lautaro Martinez.
Det bragte hjemmeholdet foran 2-0 inden pausen.
Senere i kampen blev et potentielt straffespark til Barcelona omgjort, da Henrikh Mkhitaryans forseelse på Lamine Yamal blev dømt uden for feltet.
Træner
Hansi Flick sagde efter kampen, at han havde delt sine tanker med dommeren, men ikke ønskede at gentage dem offentligt:
– Hver eneste 50/50-kendelse gik til deres fordel. Det gør mig ked af det, ikke kun på egne vegne, men for spillernes indsats.
Mistanker og medieoprør
Utilfredsheden breder sig også uden for banen. Ifølge The Daily Mail fremhæver de Barcelona-baserede aviser Sport og Mundo Deportivo en række tidligere kontroverser, hvor Marciniak har været i fokus – flere gange i kampe, hvor Real Madrid har draget fordel.
Blandt andet blev Julian Álvarez’ mål for Atlético Madrid underkendt i en tidligere runde, og også Bayern München og Chelsea har tidligere oplevet tvivlsomme domme imod sig med Marciniak som dommer.
Et gammelt videoklip, hvor Marciniak befinder sig i et omklædningsrum med en taske med Real Madrids logo, er blevet delt flittigt igen og bruges som symbol på en mulig bias.
Begrebet “Madridista-dommer” har for alvor vundet fodfæste i dele af den catalanske presse.
Pedri og Iñigo Martínez har begge opfordret UEFA til at undersøge sagen, mens flere spillere har udtrykt, at de føler sig snydt.
UEFA’s dilemma og Marciniaks ry
Kravet om en officiel undersøgelse lægger nu pres på UEFA. Organisationen har endnu ikke kommenteret på sagen, men balancerer på en knivsæg.
På den ene side står ønsket om gennemsigtighed og integritet, på den anden side en dommer, der har dømt nogle af sportens største finaler og to år i træk (2022 og 2023) blev udnævnt som verdens bedste af International Federation of Football History & Statistics.
Det ændrer dog ikke ved, at kampen mod Inter har åbnet nogle gamle sår i Barcelona, hvor man længe har følt sig forfulgt i europæisk sammenhæng.