Alireza Faghani Donald Trump Gianni Infantino

Fodbolddommer bliver hængt ud som forræder efter møde med Donald Trump

Fodboldjul. 20 , 18:59
Et håndtryk blev startskuddet til en bølge af offentligt raseri og uforsonlige reaktioner.
Da fodbolddommer Alireza Faghani, der har iransk baggrund, hilste på Donald Trump efter finalen ved VM i klubfodbold, vidste han næppe, hvad der ventede ham.
Men hjemlandet Iran reagerede prompte og voldsomt.
I byen Qom dukkede et stort banner op, hvor hans guldmedalje var udskiftet med en kartoffel. Teksten lød: “Et eksempel på landsforræderi og svig.”
Det var ikke hans præstation under kampen mellem Chelsea og Paris Saint-Germain, der skabte overskrifter, men håndtrykket med den amerikanske præsident.
Iranske medier kastede sig hurtigt over episoden og kaldte det “et forræderi mod hjemlandet” og Faghani for “en dommer uden ære.”
Billeder af bannere og opslag spredte sig lynhurtigt på de sociale medier, og tonen var hverken tilgivende eller afdæmpet.
Fotojournalist Abolfazl Amanollah dokumenterede banneret med en video på Instagram og skrev:
- Jeg tog til Qom, for jeg kan bedst lide at se ting med mine egne øjne.
Ikke bare en storm på nettet
Sharam Alghasi, norsk-iransk professor i mediesociologi, kalder situationen alvorlig:
- Det er en reel trussel mod ham.
Ifølge NRK forklarer han, at de statslige medier i Iran bevidst kobler Faghanis optræden sammen med nationalt svigt, hvilket giver næring til en nationalistisk vrede i befolkningen.
Baggrunden for de voldsomme reaktioner er ikke kun symbolsk.
Den 22. juni stod USA bag et angreb på iransk territorium, en hændelse Donald Trump har taget æren for.
Ethvert tegn på venlighed over for den amerikanske præsidnet bliver derfor set som helt og aldeles utilgiveligt.
Religionsprofessor Marianne Hafnor Bøe fra Stavanger Universitet uddyber, at det iranske regime længe har straffet atleter, som bryder med de officielle normer:
- Særligt kvinder, der har trodset kravet om hijab, er blevet kritiseret eller har søgt asyl. Men også mandlige atleter, der ikke følger de officielle retningslinjer, er blevet mødt med hårde reaktioner.
Folket splittet, men truslen består
Bøe peger på, at fotoseancen med Trump kommer i kølvandet på flere angreb fra både USA og Israel, hvilket har skærpet den nationale følsomhed.
Alghasi er dog uenig i befolkningens syn:
- Han har meget høj status, netop fordi han er en fremragende dommer. Jeg tror kun, hans popularitet vil vokse hos de fleste iranere.
Men uanset befolkningens reaktion er Faghanis situation usikker. Han bor i Australien, men rejser han til Iran, er det ikke uden risiko:
- Jeg tror, han risikerer lidt af hvert, konstaterer Alghasi og understreger, at faren altså ikke nødvendigvis kommer direkte fra det iranske regime, men fra den indirekte effekt af propaganda og nationalistiske strømninger.
Konsekvenserne af et håndtryk har sjældent været så store.
Mest læste