Audi står over for et potentielt brud med Formel 1, før deres rejse overhovedet er begyndt.
Beslutningen, der ellers blev mødt med stor begejstring i motorsportsverdenen, hænger nu i en tynd tråd.
Det skyldes usikkerhed om det kommende motorreglement i 2026 – et reglement, der indtil nu har været en hjørnesten i Audis strategi for at positionere sig som en innovativ og bæredygtig aktør i motorsportens topklasse.
FIA’s 2026-planer er centreret omkring en ny hybridmotor, hvor motorkraften skal fordeles ligeligt mellem forbrænding og elektrisk energi.
Denne teknologiske retning har tiltrukket bilproducenter som Audi, fordi den flugter med deres ambitioner om at udvikle avanceret hybridteknologi, der også kan bruges på almindelige veje.
Men hvis reglementet ændres – eksempelvis til fordel for ti-cylindrede motorer på biobrændstof – kan Audi vælge at trække stikket. Det ville i så fald betyde spildte investeringer i hundredemillioner-klassen.
Flere af sportens tunge aktører, herunder Red Bull og Ferrari, bakker op om idéen om en tilbagevenden til de mere støjende og simple motorer, som mange fans savner.
- Lyden har stor indvirkning på, hvordan folk oplever sporten, udtaler motorsportsekspert John Nielsen, og det er netop lyden og oplevelsen, som flere teams og eksperter ser som nøglen til at bevare Formel 1's sjæl i fremtiden.
Men for Audi handler det ikke om nostalgi – det handler om fremtid. Deres indgang til Formel 1 er en del af et større brandingprojekt, hvor grøn teknologi og image går hånd i hånd.
En ændring i motorstrategien kan derfor ikke kun kompromittere Audis teknologiske planer – det kan også true deres positionering som bæredygtig innovator. Det er her, de politiske undertoner begynder at blande sig.
Audi har allerede solgt halvdelen af sit kommende F1-hold til en saudiarabisk investeringsfond, hvilket ifølge eksperter kan ses som et skridt i retning af en exit-strategi, hvis FIA ikke holder fast i de nuværende planer.
På trods af det drama, der nu udspiller sig, er det ikke nødvendigvis et problem for Formel 1 som helhed, skulle Audi vælge at trække sig.
- Populariteten er så stor lige nu, at bilfabrikkerne ikke længere kan sætte dagsordenen for sportens fremtid på samme måde som før i tiden, siger John Nielsen.
Det er et signal om, at Formel 1 er ved at blive uafhængig af de store bilproducenter og i højere grad kan forfølge en retning, der er styret af publikum, passion og kommerciel bæredygtighed.