carina cassoe kruth

Dansk politiker har fået nok af skandaler i ridesport: "Det skal stoppe nu"

Sportsnytmar. 25 , 9:21

Der er grænser for, hvad sport kan retfærdiggøre – især når det går ud over dem, der ikke selv har valgt at være med.

Det mener EU-parlamentarikeren Niels Fuglsang (S), der nu råber vagt i gevær fra Bruxelles i kampen for hestevelfærd.

Efter en række opsigtsvækkende skandalesager i ridesporten – både internationalt og herhjemme – vil han have gjort op med det, han betegner som en forrået kultur, hvor dyrene presses til det yderste i jagten på medaljer og prestige.

- Det virker på mig som om, der er tale om en kultur i sporten, hvor man presser hestene alene for at kunne vinde konkurrencer, lyder det kontant fra den 39-årige østjyde, der er i gang med sin anden periode i EU-parlamentet og har dyrevelfærd som en af sine mærkesager.

Han langer især ud efter brugen af to kontroversielle redskaber: pisk og kandarbid. Begge dele bruges hyppigt i dressur og andre discipliner, men efter hans opfattelse er det på tide, at sporten ændrer kurs.

Kandarbid i fokus

Kandarbiddet er et særligt følsomt emne. Det sidder inde i hestens mund og fungerer med to separate stænger og tøjler, der giver rytteren ekstremt præcis kontrol – men også potentielt store smerter.

- Jeg blev af hestekyndige eksperter bedt om at stikke tungen ud og klemme på hver side af den. Det gør ret ondt – og det er dét, hestene skal leve med hele tiden, fortæller Fuglsang og tilføjer: - Det er jo ikke noget, de har bedt om.

Kritikken kommer i kølvandet på en række uheldige episoder, der har fået både publikum og beslutningstagere til at se nærmere på sporten.

Ved OL i Paris sidste sommer trak britiske Charlotte Dujardin sig fra konkurrencen efter en videooptagelse, hvor hun gentagne gange brugte pisken under træning, gik viralt og udløste massiv kritik.

Carina Cassøe Krüth meldte fra til OL 

I Danmark valgte Carina Cassøe Krüth at melde fra til OL allerede inden legene som følge af lignende omstændigheder.

Også på nationalt niveau er presset stigende. Dyreetisk Råd anbefalede i december 2024 lovgivning omkring brugen af heste i sport, og Fødevarestyrelsen arbejder aktuelt med sagen.

Der spekuleres i, om en egentlig lovgivning kan komme på tale – noget, der kan få store konsekvenser for Danmarks konkurrenceevne internationalt, men som også kan sende et klart signal om, at dyrevelfærd vejer tungere end ædelt metal.

Fuglsang håber at kunne samle opbakning blandt sine kolleger i EU til at tage fælles skridt mod mere regulering og bedre beskyttelse af heste i sporten. For ham handler det i sidste ende om respekt.

- Hestene kan godt vise, når de har det dårligt. Men de kan ikke sige fra. Derfor har vi et ansvar, siger han.

Mest læste

Mest læste