lewis hamilton lando norris gnister

Formel 1 i flammer: Nye regler skal forhindre løbskaos og græsbrande

Formel 1apr. 21 , 16:11
Efter gentagne tilfælde af græsbrande på F1-baner, herunder ved de seneste løb i Japan og Kina, har FIA indledt drøftelser om mulige ændringer på bilernes design.
Mere konkret er der fokus på de såkaldte skid blocks – små metalplader under bilen, der beskytter mod slitage og samtidig genererer de ikoniske gnister, når bilens bund skraber mod asfalten.
Ved det nylige Grand Prix i Suzuka blev løbsweekenden forstyrret hele fem gange af brande, forårsaget af gnister, der antændte det knastørre græs uden for banen.
Problemet skyldes de titaniumshår, som brækkes af skid blocks under kørsel tæt på jorden og kastes ud i luften. Disse metalpartikler er hvidglødende og kan fortsat bevare varmen i et stykke tid – længe nok til at antænde det græs og de planter, de lander på.
Selvom løbet undgik problemer takket være kraftig regn natten før, er det blevet klart for både teams og FIA, at fænomenet ikke er en enlig svale.
Bilerne er tættere på asfalten
Tværtimod virker det til, at 2025-sæsonen har flere potentielle brandfælder, fordi bilerne generelt køres tættere på jorden end tidligere, hvilket øger antallet af gnister og dermed risikoen for antændelse.
Derfor er der nu stillet et konkret forslag om at erstatte titanium med stållegering i skid blocks ved udvalgte løb. Stål vil stadig skabe gnister – dog mindre intense – men vigtigst er, at stålshår køler væsentligt hurtigere end titanium, og dermed minimerer brandfaren.
Det foreslåede kompromis betyder, at visse baner med høj brandrisiko skal bruge stål, mens de øvrige fortsat må køre med titanium.
Hvis forslaget godkendes af teamsene ved det næste møde i F1-kommissionen, vil resten af sæsonen blive opdelt som følger:
Løb med stållegering: Imola, Spanien, Canada, Østrig, Storbritannien, Belgien, Ungarn, Holland, Italien, USA, Mexico og Brasilien.
Løb med titanium: Miami, Monaco, Aserbajdsjan, Singapore, Las Vegas, Qatar og Abu Dhabi.
Bilerne skal korrigeres for vægt og balance
Det er dog ikke uden konsekvenser for holdene. Stål vejer omkring tre gange så meget som titanium, hvilket vil have en direkte effekt på bilens vægt og balance – to faktorer, som F1-holdene justerer med kirurgisk præcision.
Derfor vil overgangen til stål kræve nye tilpasninger og strategiændringer, særligt i forhold til aerodynamik og dækslitage.
Historisk set blev titanium indført i 2015 som et kompromis mellem sikkerhed og showeffekt. Det erstattede tungsten, der ganske vist havde bedre slidstyrke, men blev anset som farligt, da det i uheld kunne løsne sig og udgøre et projektil.
Titanium producerer spektakulære gnister og har været en vigtig del af F1’s visuelle udtryk siden da – men det må nu vige i brandens navn.
Mest læste