Når millimeter afgør alt, kan én misforståelse ændre et helt løb. Fredagens træning i Monaco understregede præcis, hvor lidt der skal til.
Fredagens træningssessioner i Monaco udviklede sig til en sand trafiklabyrint, hvor både temperament og speederpedaler blev presset til det yderste.
Særligt
Fernando Alonso havde svært ved at holde hovedet koldt, da han måtte opgive en flyvende omgang efter at være blevet generet af både
Lewis Hamilton og
Charles Leclerc på vej ud af Nouvelle Chicane.
Spanieren var ikke sen til at give sin mening til kende.
Med voldsomme fagter fra cockpittet og en ophedet radiomelding kaldte han situationen "umulig", idet han satte spørgsmålstegn ved, hvorfor de to Ferrari-kørere tilsyneladende bremsede op i dét, der burde have været en frigjort linje.
Leclerc toppede ellers begge træningssessioner, men hans placeringer blev overskygget af sammenstødet med Lance Stroll i FP1, som nu koster canadieren en straf på ét startplacering.
Verstappen: “Så farligt!”
Det var ikke kun Alonso, der følte sig fanget i trafik.
Max Verstappen måtte også ty til et saftigt udbrud over radioen, da han i FP2 blev fanget bag sin egen holdkammerat Yuki Tsunoda og Saubers Gabriel Bortoleto ved Swimming Pool-sektionen.
Den tredobbelte verdensmester kaldte situationen "farlig" og advarede om risikoen for "et stort crash", hvis ikke kørerne reagerer hurtigt nok i sådan en kaotisk kontekst.
Ifølge PlanetF1 bakkede den tidligere verdensmester Damon Hill op om Verstappens bekymring og opfordrede FIA til at gribe ind.
Hill skrev på sociale medier, at forskellen i hastighed mellem de kørere, der forsøger flyvende omgange, og dem, der cruiser rundt langsomt, ganske enkelt er for risikabel.
Han efterlyste konkrete tiltag, inden det hele kulminerer i kvalifikationen.
Alonso gik skridtet videre og appellerede til, at dommerne tager en hårdere linje over for feltets slingrende adfærd, som han mener risikerer at ødelægge ikke bare omgange, men hele løbsweekender for de forkerte.
Regelændringer i spil
Monacos Grand Prix står i forvejen til at blive et af sæsonens mest uforudsigelige, ikke mindst på grund af den nye regel om mindst to obligatoriske pitstop og krav om brug af tre forskellige dæksammensætninger.
Det har allerede delt vandene i paddocken.
Mens Sky F1’s Martin Brundle finder idéen spændende og ser frem til de strategiske variationer, bemærker han også en potentiel smutvej i reglen, som kan udnyttes af hold længere nede i feltet.
I den anden lejr finder Ted Kravitz ændringen overdrevet og "kunstig" som en reaktion på et enkeltstående hændelsesforløb i sidste års løb, hvor et rødt flag gjorde pitstop overflødige for flere hold.
Men uagtet at FIA forsøger at skrue op for spændingen med regler og sanktioner, står det centrale problem stadig tilbage i form af banen.
Den er smal, ubarmhjertig og svært forenelig med moderne F1-bilers størrelse og fart, og selv om 2026 bringer mindre biler med sig, ændrer det ikke de grundlæggende fysiske begrænsninger i Monacos ikoniske og klaustrofobiske layout.