Der er mere på spil end blot en nedrykning. Når fundamentet smuldrer, må nogen træde frem – spørgsmålet er bare hvem.
I 41 år havde
KIF Kolding været en fast bestanddel af den bedste danske håndboldrække. Men lørdag eftermiddag faldt hammeren tungt i Sydbank Arena.
Tårerne trillede, spillere sank sammen, og en epoke sluttede brat, da traditionsklubben måtte erkende sin skæbne: Nedrykning til 1. division.
Chokket over selve resultatet var til at tage og føle på, men hvad der siden har udspillet sig, har fået hele håndboldmiljøet til at spærre øjnene op.
Mandag kom det frem, at direktør Christian Hjermind er blevet fyret. Søndag havde bestyrelsesformand Jan Ulsø Madsen allerede trukket sig, og sportschef Lars Christiansens stilling er blevet nedlagt.
Ifølge håndboldekspert
Bent Nyegaard er situationen langt mere alvorlig, end de fleste måske forstår ved første øjekast.
– Det ligner mest af alt opløsning og kaos. Det tyder på, at der har været stor, stor uenighed, siger han og peger på, at klubben nu står uden nogen ledelse overhovedet.
Intern splid og en plan i opløsning
Christian Hjermind udtalte lørdag, at klubben havde forberedt sig på et muligt nedrykningsscenarie, og at man var klar til opgaven.
Men ifølge TV 2's håndbolddækning virker det ikke, som om den plan nogensinde havde reel opbakning i den samlede ledelse.
– Hjermind og Lars Christiansen har selvfølgelig deres del af ansvaret, men det er ikke kun deres skyld. Hele organisationen står i et stormvejr. Især rekrutteringen har haltet, og to trænerfyringer i samme sæson er et klart tegn på strukturelle problemer, fastslår Nyegaard.
Der er ikke længere nogen i klubben til at tage ansvar for fremtiden, der i den grad er uvis med en spillertrup, der balancerer på kanten af usikkerhed, og med kontrakter, hvor ingen for alvor ved, hvad der gælder efter sommer, venter der nu et kompliceret puslespil.
– Det er meget alvorligt, for nu er der ingen, der har myndighed til at træffe beslutninger. Det handler ikke kun om det sportslige, men også det økonomiske. Hvad koster det at genopbygge? Og hvem bliver egentlig tilbage, spørger Nyegaard retorisk.
Nedturens konsekvenser og et usikkert comeback
Optimismen var i første omgang til at spore efter nedrykningen. Klubben meldte ud, at man havde en strategi klar og sigtede mod at vende tilbage til ligaen inden for to år.
Efter mandagens udvikling ser det hele pludselig meget mere skrøbeligt ud.
– Jeg var mere optimistisk for 24 timer siden, indrømmede Bent Nyegaard tørt i går eftermiddag.
Med indkaldelsen til ekstraordinær generalforsamling 1. maj får KIF Kolding en ny mulighed for at finde fodfæste og få valgt en ny bestyrelse.
Men det er ikke kun nye navne på papiret, klubben har brug for – det handler om genopbygning af tillid, struktur og tro på projektet.