Novak Djokovic har længe været en nøglespiller i arbejdet med at give professionelle tennisspillere en stærkere stemme i sporten, og nu er hans rolle i en opsigtsvækkende antitrust-sag igen kommet i fokus.
Selvom Djokovic ikke er blandt de 11 professionelle spillere, der formelt står som sagsøgere i den 163 sider lange klage, der i marts blev indgivet mod ATP, WTA, ITF og ITIA ved en domstol i New York, så har han – ifølge PTPA-medstifter Vasek Pospisil – været dybt involveret i processen.
PTPA – Professional Tennis Players Association – blev grundlagt i 2020 af Djokovic og Pospisil som en uafhængig spillerforening uden tilknytning til de eksisterende styrende organer.
Formålet har fra starten været at sikre en mere retfærdig fordeling af indtægter og vilkår for professionelle tennisspillere, hvor PTPA især har sat fokus på, hvor svært det er for spillere uden for top-100 at leve af sporten.
I marts trådte organisationen ind i en ny fase ved at anlægge sag mod tennisens hovedorganisationer.
I klagen anklages ATP, WTA, ITF og ITIA for at fungere som en “kartel” og indføre “konkurrencebegrænsende vilkår og misbrugende praksisser,” der begrænser spillernes frihed og økonomiske muligheder.
Under Indian Wells-turneringen udtalte Djokovic sig for første gang om sagen og gjorde det klart, at han ikke står bag alle formuleringer i klagen. Han beskrev nogle passager som “ret stærke” og betonede, at han altid har været imod splittelse i sporten.
Alligevel anerkendte han, at flere af de problematikker, der nævnes i søgsmålet – f.eks. manglende repræsentation, ulighed i præmiepenge og strukturelle skævheder – er reelle og vigtige at få løst.
- Jeg har altid kæmpet for bedre repræsentation og indflydelse for spillerne globalt, sagde Djokovic til medierne og understregede, at der er brug for samarbejde mellem alle parter – også PTPA – for at løse udfordringerne.
Vasek Pospisil tilføjede senere i et interview med The Slice Tennis, at Djokovic var “meget involveret i processen gennem sin agent” og at han bevidst valgte ikke at være navngiven part i søgsmålet for at holde fokus på den bredere spillergruppe.
- Han ønskede ikke at gøre det til en sag om ham selv, men om hele gruppen, forklarede Pospisil.
Med sagsanlægget lægger PTPA pres på en struktur, som i årevis har været styret af de samme aktører, og som efter organisationens opfattelse ikke i tilstrækkelig grad har taget hensyn til spillerne.
Det er især tv-penge, præmiepenge og gennemsigtighed i beslutningsprocesser, der er blandt de centrale temaer i kritikken.
Djokovic har tidligere talt om, hvordan man ofte fokuserer på millionerne, som vindere af Grand Slams tager hjem, mens man glemmer, at langt de fleste professionelle spillere – også i top-200 – kæmper økonomisk.
- Vi taler så meget om, hvor mange penge vinderne af US Open tjener, men vi taler ikke om, hvor mange spillere der faktisk lever af denne sport, sagde han allerede i 2023.