Rasmus Højlund

Økonomisk mavepuster efter Europa-exit kan få store følger for Uniteds fremtid

Fodboldmaj 22 , 20:50
Champions League-drømmen forsvandt i Bilbao, og det er ikke kun æren, United må undvære. Det går også alvorligt udover bankbogen.
Det var mere end æren og trofæet, der stod på spil, da Manchester United løb på banen til Europa League-finalen mod Tottenham.
Det var en kamp med et prisskilt på op mod 1,4 milliarder kroner, og United endte som bekendt med at trække det korteste strå.
Med 0-1-nederlaget glippede ikke bare sejren, men også adgangen til næste sæsons Champions League og de astronomiske summer, der følger med.
Mens Spurs nu har sat sig i en økonomisk førerposition, må United sande at de potentielt har sagt farvel til hele 1,47 milliarder kroner, når man medregner mistede præmiepenge, udeblevne tilskuerindtægter og tabt sponsorbonus.
I modsætning har Tottenham allerede nu sikret sig cirka 95 millioner kroner i Europa League-præmiepenge, og dét beløb kan blive markant højere, hvis de klarer sig godt i Champions League.

Fra Super Cup til Champions League-guld

Præmiepenge alene tegner en tydelig forskel. Vinderen af Europa League tjener 95 millioner kroner, mens taberen må nøjes med omkring 51 millioner kroner.
Dertil kommer adgang til den europæiske Super Cup, hvor vinderen får yderligere cirka 32 millioner kroner.
Men det er Champions League, der gør den helt store forskel.
Ifølge The Daily Mail tjener man automatisk 137 millioner kroner bare for at kvalificere sig til gruppespillet i Champions League.
Hver sejr i gruppen er 15,7 millioner kroner værd, og en uafgjort giver 5,2 millioner.
Dertil kommer bonusser for placering i gruppen og kvalificering til knockout-runderne.
En realistisk kvartfinaleplads kan alene bringe næsten 350 millioner kroner i kassen foruden ekstra tilskuerindtægter og sponsorbonusser, der følger med turneringens eksponering.

Et slag, der rammer dybt

Det økonomiske hul bliver endnu tydeligere, når man medregner afledte effekter.
Adidas-aftalen betyder for eksempel, at United straffes med en bonusnedsættelse på cirka 86 millioner kroner for ikke at kvalificere sig til Champions League.
Det betyder, at nederlaget i Bilbao ikke bare er den sidste skamplet på sæsonens resultater. Det bliver en væsentlig faktor i Manchester Uniteds fremtidige budgettering.
Spurs har derimod alt at vinde. Selv med en gennemsnitlig Champions League-sæson og et nederlag i Super Cup kan London-klubben stadig sikre sig mellem 400 og 800 millioner kroner i ekstra indtægter.
Imens står United tilbage med et formindsket spillerbudget, utilfredse sponsorer og tvivl om klubbens sportslige kurs.
Dermed blev det altså ikke bare et 0-1-nederlag for Ruben Amorim og co., men en økonomisk mavepuster af de helt tunge.
Mest læste