formel 1 f1 suzuka

"2026-reglerne vil få Formel 1 til at ligne Formel-E"

Formel 1maj 16 , 17:41
De kommende Formel 1-regler for 2026 tegner til at ryste posen på en måde, som kan forandre sporten markant
Ifølge den tidligere F1-testkører og Formel E-veteran Gary Paffett, kan det bringe løbene tættere på det, vi kender fra netop Formel E.
Med et større fokus på elektrisk kraft og ændrede aerodynamiske principper står sporten over for sin mest fundamentale tekniske ændring siden hybridmotorernes indtog.
Det mest markante skift bliver udfasningen af den såkaldte "ground effect", som blev genintroduceret i 2022 for at skabe tættere og mere spændende racerløb.
Selvom effekten i praksis har været begrænset, vil den nye æra i stedet tage udgangspunkt i et nyt motorreglement, hvor en større andel af bilens effekt kommer fra elektrisk energi.
Det betyder øget energistyring og strategisk brug af batterikraft – noget, som fans af Formel E vil finde velkendt.
Christian Horner, teamchef hos Red Bull, har allerede advaret om, at de nye regler kan få kørerne til at skulle løfte foden og skifte ned i gear selv på lange langsider – alt sammen for at optimere energigenvindingen og dermed omgangstiden.
Hvordan disponerer teamsene batterikraften?
Gary Paffett, der har kørt simulationer af en 2026-bil, bekræfter denne tendens og sammenligner løbsformatet med Formel E, hvor kørerne tidligt i løbene holder sig tæt sammen for at spare på energien.
Ifølge Paffett vil teams have forskellige strategier for, hvor og hvornår de udnytter deres batterikraft, hvilket kan skabe nye muligheder for overhalinger og taktiske dueller.
Han fremhæver især, at bilerne kan have stærke og svage sektorer afhængigt af motoropsætning – et koncept kendt fra el-racing, men nyt i F1-sammenhæng.
Simulationerne viser også, at 2026-bilerne vil være næsten lige så hurtige som de nuværende – inden for et sekund – men deres køreegenskaber bliver meget anderledes.
Indgangene til sving bliver skarpere og mere direkte, mens exits, især i lav hastighed, vil være sværere at kontrollere.
Det skyldes en kombination af lavere downforce, nye dæk og ændrede affjedringskrav.
Det er en gave til sporten
Netop lavhastighedsgreb og dækslid bliver centrale faktorer, som kan komme til at dominere både setup og løbsstrategi.
Paffett pointerer, at det bliver væsentligt sværere at ramme det perfekte kvalifikationsløb, da bilerne bliver "mere på kanten".
Samtidig advarer han om, at dækoverophedning, især i hurtige sving, kan blive en akilleshæl. Med mindre og mere følsomme dæk, vil teams og kørere skulle mestre dækforvaltning på et hidtil uset niveau.
Samtidig mener Paffett, at netop denne kompleksitet kan være en gave til sporten.
Efter at have testet både 2025- og 2026-konfigurationerne, beskrev han forskellen som markant.
2025-bilen føltes let og stabil, mens 2026-udgaven var "en rigtig udfordring", og netop dét kan være med til at skabe mere spændende og uforudsigelige løb, som fansene efterspørger.
Mest læste