max verstappen

Sprogbarrierer og bøderegn skaber splid i Formel 1

Formel 1apr. 06 , 10:34

FIA og kørerne er endt i en åben konflikt.

Formel 1 er kendt for fart, følelser og hårdt pres.

Men netop dét følelsesmæssige udtryk er nu centrum for en tiltagende konflikt mellem kørerne og Det Internationale Motorsportsforbund (FIA). Flere stjerne, herunder verdensmester Max Verstappen, kritiserer FIA for en ufleksibel og straffefokuseret linje.

Sagen begyndte for alvor at rulle, da Verstappen efter sidste års grandprix i Singapore kaldte bilen for “fucked” på et pressemøde og blev idømt samfundstjeneste i Rwanda for "groft og upassende sprogbrug".

Episoden blev katalysator for en stille protest fra hollænderen, som nu boykotter medierne i frustration.

– Jeg mener, det er dybt latterligt. Det er alt for nemt at få en bøde eller en straf for et eller andet. Så jeg foretrækker ikke at sige noget overhovedet, sagde han for nylig til AFP.

"Vi er ikke vokset op med engelsk"

Verstappen og flere af hans kolleger, herunder Charles Leclerc, der fik en bøde på 10.000 euro for at bande i Mexico, peger på en vigtig fællesnævner: Sprogbarrieren.

Når adrenalin og intensitet rammer efter løb, bruger de vendinger, der for dem er neutrale, men som opfattes som stødende i anglosaksisk kultur.

– Størstedelen af os er ikke vokset op med engelsk, og nogle udtryk ligger bare naturligt for os, især i pressede situationer, forklarer Verstappen.

Ifølge reglerne kan kørere nu idømmes bøder på op til 120.000 euro og i gentagelsestilfælde også fratagelse af VM-point. Det er et tiltag, som ifølge mange i sporten er ude af proportioner.

“Vi er ikke rappere” – men hvem bestemmer tonen?

FIA-præsident Mohammed Ben Sulayem har forsvaret de nye retningslinjer med, at sporten skal repræsentere professionalisme, og ikke sprogbrug hentet fra populærkulturen:

– Vi er nødt til at differentiere mellem motorsport og rapmusik. Vi er ikke rappere, der bruger f-ordet flere gange i minuttet. Sådan gør vi ikke i vores sport, sagde han til Motorsport.com.

Men den tilgang møder modstand fra GPDA (Grand Prix Drivers’ Association), som længe har ønsket mere respekt og råderum for kørerne, især under interviews umiddelbart efter løb.

– Kørerne er voksne mennesker. De har ret til at tale frit, så længe det ikke er med had eller mangel på respekt, lyder budskabet fra foreningen.

Jason Watt: "At fratage VM-point er godnat"

Den danske motorsportsekspert Jason Watt forstår frustrationen. Han kalder FIAs kurs for rigid og uden situationsfornemmelse:

– Det er helt godnat, hvis man begynder at fratage VM-point for den slags. Du kan ikke bede en kører, der er fyldt med adrenalin og kører 350 km/t, om samtidig at tænke over, hvilket ord han bruger i radioen, udtaler Watt til Viaplay.

Watt peger også på forskellen mellem britiske og udenlandske kørere i forhold til det engelske sprog:

- Britiske kørere bruger sjældent bandeord, fordi deres ordforråd tilbyder alternativer. Det gør ikke nødvendigvis de andres.

Spørgsmål om transparens

Bag utilfredsheden lurer også et andet spørgsmål: Hvor ender alle de penge, der bliver betalt i bøder?

GPDA har i over tre år anmodet FIA om indsigt i, hvad bøderne bruges til uden at få svar. På et møde i Melbourne blev nye retningslinjer præsenteret, men gennemsigtighed om økonomien blev ikke berørt.

Fremtiden byder derfor ikke kun på ræs på banen, men også på en langvarig kulturkamp uden for banen, om sprog, ansvar og retten til at reagere menneskeligt i en sport, hvor marginen mellem sejr og fiasko ofte måles i millisekunder og millimeter.

Mest læste

Mest læste