Snart vil nogle af verdens bedste cykelryttere køre gennem danske gader i et helt nyt løb. Spørgsmålet er, om løbet kan leve op til forventningerne
Danmark har i de seneste år slået sin status fast som en sand cykelnation, og i juni bliver der føjet endnu et kapitel til historien: Copenhagen Sprint, det første danske World Tour-løb, har nu fået sin rute præsenteret, og ambitionerne er store.
Ryttere fra verdenseliten skal dyste på en rute, der strækker sig fra Roskilde til København, mens publikum får rig mulighed for at komme tæt på dramaet.
Løbet løber af stablen den 21. og 22. juni og bringer feltet gennem i alt 11 kommuner.
Undervejs passerer rytterne gennem både klassiske cykelområder og mere urbane strækninger, inden finalen udspiller sig i hovedstadens gader.
Kvindernes løb byder på tre omgange af en 11 kilometer lang rundstrækning i København, mens herrerne skal igennem fem omgange.
Med denne opbygning er der lagt op til masser af action og intens afslutning i hjertet af byen.
Overborgmester Lars Weiss (S) ser store perspektiver i det nye løb og håber, at det kan blive en årligt tilbagevendende begivenhed.
Han peger på, at Tour de France-starten i Danmark i 2022 viste, hvor stor cykelinteressen er herhjemme.
Ifølge TV2 er Copenhagen Sprint allerede sikret i kalenderen frem til 2027, men målet er at gøre det til en fast del af den internationale cykelkalender.
"Vi så jo, hvor meget det betød, da København var vært for Grand Départ, og vi er oppe i niveauet lige under," siger Lars Weiss.
Samtidig fremhæver han, at sprintløb som dette kan tilbyde noget nyt i World Tour-sammenhæng.
Mange af de klassiske endagsløb er præget af brosten, kuperet terræn eller lange distancer, mens Copenhagen Sprint er designet til at fremhæve de hurtigste ryttere.
Konceptet er unikt, og det kan være nøglen til at etablere løbet som en moderne klassiker.
Store sportsbegivenheder kommer sjældent uden logistiske udfordringer, og Copenhagen Sprint bliver ingen undtagelse.
Afspærringer vil påvirke trafikken i København og de omkringliggende kommuner, men arrangørerne mener, at fordelene langt overstiger ulemperne.
"Selvfølgelig giver det trafikale forstyrrelser, men vi har erfaring fra Grand Départ og ved, at vi kan håndtere det," siger Lars Weiss.
Med millioner af kroner i investeringer og potentielt stor international opmærksomhed kan Copenhagen Sprint blive en vigtig brik i dansk cykelsports fremtid.
Nu er spørgsmålet blot, om løbet formår at slå rod og blive den klassiker, som arrangørerne drømmer om.
Bor man langt fra København, har Danmarks Radio indgået aftale om at vise Copenhagen Sprint, så man også kan se løbet derhjemme.