gettyimages 2205339966

Derfor holder FIA ekstra øje med Ferraris pitstop

Formel 1apr. 04 , 9:45

Ferrari’s lynhurtige pitstops i Formel 1-sæsonen 2025 har ikke blot imponeret konkurrenterne – de har også fået FIA til at kigge nærmere på det italienske teams metoder.

Efter at have leveret årets hurtigste hjulskift i både Australien og Kina, hvor Charles Leclerc blev serviceret på blot 2,05 sekunder, besluttede motorsportens øverste myndighed at foretage en sjælden og grundig inspektion af Ferraris pitstop-procedurer.

I Formel 1 er millisekunder alt, og et hurtig pitstop kan være forskellen på sejr og fiasko. Men der er grænser for, hvor hurtigt det bør gå – og grænsen går ved automatisk assistance.

FIA har længe arbejdet på at forhindre, at automatiserede systemer overtager arbejdet i pitten og dermed kompromitterer sikkerheden.

Forbud mod automatiske systemer

Artiklen 10.9.2 i det tekniske reglement forbyder eksplicit systemer, hvor sensorer automatisk signalerer, at et dæk er skiftet og bilen kan sættes i gang igen. Al feedback skal være passiv – og menneskelig reaktionstid skal stadig spille en rolle.

I lyset af teams’ konstante forsøg på at presse grænserne, har FIA i 2025 indført nye, stramme retningslinjer for pitstop-processen. Den skal nu gennemgå fire definerede faser:

  1. Hjulmøtrikken er fastgjort, og hjulpistol-operatøren sender et "hjørne færdigt"-signal.
  2. Alle hjørner er markeret som færdige, hvorefter signal gives til at frigive donkraftene.
  3. Donkraftene frigives, og systemet bekræfter, at begge donkrafte er fuldt sænket.
  4. Føreren får OK-signal, først efter alle mekaniske processer er fuldført.
Ferrari gør alt efter bogen

Det er også slået fast, at føreren ikke må modtage nogen form for forudgående signal – visuelt, auditivt eller via vibration – om pitstoppets status, før alle fire faser er afsluttet.

Eventuelle LED-indikatorer eller signaler må heller ikke kunne opfattes af føreren, netop for at undgå "pre-release" situationer.

Efter det kinesiske Grand Prix foretog FIA en komplet inspektion af Ferraris pitstop-udstyr, samt en analyse af både deres live- og test-pitstopprocedurer.

Endda Ferraris kildekode for softwaren, der styrer deres pitteknologi, blev gennemgået. Resultatet? Alt var i orden. Der var ingen tegn på ulovlig automatisering, og alle processer overholdt det opdaterede reglement.

Ferrari har altså ikke snydt – de har bare været bedre. Og det efterlader konkurrenterne med en hovedpine: Hvordan gør de det? Nu hvor FIA har godkendt deres metoder, må de andre teams grave dybere for at knække koden til Ferraris lynhurtige hjulskift.

Mest læste