Nye kræfter er på vej ind i Formel 1, og signalerne er klare: Det her handler om meget mere end racerløb og grand prix’er.
Siden Saudi-Arabien i 2021 for første gang afholdt et Formel 1-grandprix i Jeddah, har kongeriget gradvist udbygget sin position i motorsportens fineste klasse.
Sponsoraftaler med flere teams og en massiv tilstedeværelse gennem Aramco – der blandt andet er titelsponsor for Aston Martin-holdet – har vist en dybere investering.
Men det, der indtil videre har været økonomisk støtte og markedsføring, kan meget vel tage et nyt og langt mere konkret skridt: Ejerskab.
Prins Khalid bin Sultan Al-Abdullah Al-Faisal, formand for det saudiske automobil- og motorcykelforbund, antydede i forbindelse med weekendens grandprix i Jeddah, at interessen for at købe et Formel 1-hold ikke længere blot er hypotetisk.
- Det kunne ske, det kunne ske snart, hvis man ser på sportens udvikling, lød det fra prinsen i et videointerview.
At Saudi-Arabien ser Formel 1 som et investeringsobjekt med potentiale, er ikke overraskende.
Værdien af holdene er steget dramatisk de seneste år, blandt andet på grund af det øgede globale publikum – ikke mindst drevet af Netflix-serien Drive to Survive.
Der er penge at tjene, og saudiernes statslige investeringsfond PIF har været på banen i motorsportsverdenen førhen.
Det store spørgsmål er, hvilket hold saudierne kunne være interesserede i.
Aston Martin – bilproducenten, ikke F1-holdet – meddelte for nylig, at man vil rejse over 1 milliard kroner gennem salg af sin andel i netop Formel 1-teamet.
Ifølge ESPN har investeringsbanken Raine Group fået til opgave at finde en køber på vegne af milliardæren Lawrence Stroll.
Samtidig har der længe været spekulationer om Renault-ejede Alpines fremtid i sporten – trods franske benægtelser af et muligt salg.
Det åbner et interessant vindue. Med Cadillac og General Motors’ indtog som det 11. team på gridden fra næste sæson er der teknisk set stadig plads til ét mere.
Men det er mindst lige så sandsynligt, at Saudi-Arabien vil overtage en eksisterende struktur frem for at bygge en ny fra bunden – ikke mindst fordi det vil give hurtigere adgang til point og prestige.
For Saudi-Arabien er Formel 1 ikke blot en forretningsmulighed – det er også en strategisk satsning i et bredere billede af økonomisk diversificering og global branding.
Landet har allerede investeret milliarder af kroner i sport - golf, bokseevents og fodbold, eksempelvis med tilgangen af stjernespillere som Cristiano Ronaldo til den hjemlige liga.
Kritikere mener, at det handler om "sportswashing", altså at forbedre nationens image på bekostning af en problematisk menneskerettighedshistorik.
Men fra saudisk side fastholder man, at investeringerne handler om økonomisk udvikling, ungdommens engagement og globalt samarbejde.
Prins Khalid opsummerede det selv:
- Personligt vil jeg gerne se et saudisk hold. Men hvis Saudi-Arabien eller en af vores virksomheder skal være involveret, skal det gøres ordentligt og med succes. Det er et svært spørgsmål – men hvorfor ikke?