To Formel 1-hold har måttet ændre deres bagvingedesign forud for weekendens Grand Prix i Kina.
Det sker som følge af nye retningslinjer fra FIA, der nu stiller skærpede krav til, hvor meget bagvingen må bøje sig – en ændring, der særligt rammer hold, der har forsøgt at udnytte gråzoner i reglementet omkring det såkaldte mini-DRS.
Ifølge Sky Sports’ Ted Kravitz har Alpine allerede bekræftet, at de måtte foretage justeringer af deres bagvinge for at leve op til de nye regler. Den tidligere konstruktion bestod ikke den opdaterede fleksibilitetstest, hvilket tvang det franske hold til at forstærke vingen for at kunne stille til start i Shanghai.
Det samme gælder for Haas, som havde et skuffende løb i Australien og nu står overfor yderligere tekniske udfordringer. Holdet har også været nødt til at ændre bagvingens struktur for at kunne bestå de nye tests.
Det er et tilbageslag for en af feltets mindre konstruktioner, der i forvejen kæmper for at finde konkurrenceevne i bunden af pointfeltet.
FIA's stramning handler specifikt om at forhindre, at bagvingen bøjer sig ved høje hastigheder og dermed skaber et aerodynamisk mini-DRS-effekt — altså reduceret luftmodstand uden at aktivere det officielle DRS-system.
Det er et område, flere teams ifølge rygter har eksperimenteret med i gråzonen af reglementet.
Inden løbsweekenden i Kina har der cirkuleret mange billeder og spekulationer online om, hvorvidt også topteams som McLaren og Mercedes har forsøgt at presse grænserne for, hvad der er tilladt. Men ifølge begge hold har der ikke været behov for at ændre noget.
Lando Norris udtalte under torsdagens pressekonference, at McLaren ikke har justeret deres design: ”Vi har ikke behøvet at ændre noget som helst. Hvis noget, så har vi nok ikke presset grænserne nok – så måske vi kan gøre lidt mere nu,” sagde briten med et glimt i øjet.
Den kommentar kaster også lys over det evige spil i Formel 1, hvor hold konstant afsøger reglementets yderkanter for at finde marginaler – men balancerer på grænsen af, hvad FIA tillader.
Mens hold som Red Bull og Ferrari fortsat konkurrerer om topplaceringer, kan de nye regler få større betydning længere nede i feltet, hvor hvert aerodynamisk fortrin tæller dobbelt.
Alpine og Haas har i forvejen haft en svær sæsonstart, og de nye modifikationer kan give yderligere hovedpine, både i forhold til performance og budgetbegrænsninger.