kim andersen albert withen phillipsen

Sportsdirektør raser over tendens: "Plejede at køre i sne"

Cyklingmar. 13 , 15:12

Cykelsporten har altid været præget af en særlig hårdførhed, hvor rytterne forventes at kunne udholde barske vejrforhold. Men hvor går grænsen for, hvad der er rimeligt?

Den debat er blusset op igen efter gårsdagens dramatiske etape i Paris-Nice, hvor et pludseligt temperaturfald førte til en midlertidig neutralisering af løbet.

Jonas Vingegaard var blandt dem, der mente, at etapen aldrig burde være blevet genoptaget.

Løbsdirektør Thierry Gouvenou mente derimod, at moderne ryttere er blevet for bløde sammenlignet med tidligere generationer.

Kim Andersen: "Jeg går agurk"

Den slags udtalelser får sportsdirektør Kim Andersen fra Lidl-Trek til at se rødt. Det skriver Feltet.dk.

Han har mere end 40 års erfaring i cykelsporten, både som rytter og sportsdirektør, og han har set udviklingen på tæt hold.

"Vi skal passe på: Vi lever ikke i fortiden, og vi skal indse, det er en anden verden," fastslår han og understreger, at man ikke bare kan romantisere fortidens vilkår.

"I gamle dage kørte jeg ned ad Mont Ventoux i sne, men det gør man ikke i dag. Dem, der sidder derhjemme og skriver kommentarer på Facebook om, hvad man gjorde før i tiden: Jeg går helt agurk (over den slags kommentarer, red.)," fortæller han til Feltet.dk.

Han peger på, at nutidens cykelsport er langt mere intens og konkurrencepræget.

Det betyder, at rytterne sjældent har tid til at stoppe og tage varmt tøj på uden at miste vigtige sekunder i klassementet.

Risikoen for nedfrysning er reel

Sidste års udgave af Fleche Wallonne er et godt eksempel på, hvad der kan ske, når vejrforholdene bliver ekstreme.

Den danske Lidl-Trek-rytter Mattias Skjelmose var blevet så kold undervejs, at det var tæt på, at han ikke kunne køre med om et topresultat.

Netop derfor mener Kim Andersen, at neutraliseringen i Paris-Nice var den rette beslutning.

"Jeg så Skjelmose sidste år i Fleche Wallonne. Totalt nedfrysning, og han var tæt på at være i samme situation i går," forklarer han og understreger, at rytterne ikke kan tage chancer med deres helbred.

Han anerkender dog også, at der ikke var noget i vejen for at genoptage løbet på den sidste stigning, hvor vejret var mindre ekstremt.

Moderne cykelsport kræver moderne beslutninger

Ifølge Kim Andersen er cykelsporten i dag langt mere intens, og rytterne har simpelthen ikke mulighed for at stoppe op og tage varmt tøj på, uden at det kan koste dem dyrt i klassementet.

Derfor mener han, at neutraliseringen i Paris-Nice var nødvendig.

Samtidig bakker han op om beslutningen om at genoptage etapen på den sidste stigning.

"Man kan sagtens køre cykelløb til sidst, det var der ikke noget, der forhindrede dem i," siger han til Feltet.dk.

I sidste ende var der både vindere og tabere på etapen, hvor blandt andre Ben O’Connor, Felix Gall og Neilson Powless tabte afgørende tid i det iskolde vejr, mens Lidl-Trek-rytterne Mads Pedersen og Mattias Skjelmose klarede sig stærkt og sidstnævnte nu ligger nummer tre i klassementet.

Mest læste