(Dette var en aprilsnar fra Sport.dk-redaktionen)
En usædvanlig erklæring har sendt chokbølger gennem både sportsforbund og omklædningsrum. For mange føles det som et deja-vu – for andre som retfærdighed.
Der gik et kollektivt gisp gennem den internationale sportsverden her til morgen, da Den Internationale Olympiske Komité (IOC) og over 70 idrætsforbund annoncerede, at USA – med øjeblikkelig virkning – er blevet udelukket fra al international sport.
Nyheden blev offentliggjort via en kortfattet pressemeddelelse på IOC’s hjemmeside med ordene:
- På baggrund af de eskalerende udenrigs-, sikkerheds- og handelsmæssige spændinger samt omfattende brud på den sportslige neutralitet, har vi ikke længere andet valg.
Baggrunden hedder Donald Trump. Helt præcist er der tale om den tsunami af kontroversielle tiltag, den amerikanske præsident har iværksat, siden han genindtog embedet i januar.
Det hele begyndte som en hvisken i krogene efter Trumps forsøg på at fjerne alle udlændinge fra NFL, erstatte cheerleaders med militærorkestre samt indføre told på udenlandske fodbolde.
Men med gårsdagens udmelding om, at USA fremover kun vil deltage i internationale turneringer, hvor modstanderne accepterer USA's overlegenhed og overgiver medaljerne til amerikanerne uden kamp, blev det for meget for de internationale idrætsforbund.
I den amerikanske regering bliver beslutningen mødt med vrede og vantro. Donald Trump selv har naturligvis ikke tøvet med at kommentere situationen på Truth Social:
- IOC? Det står for Ineffective, Outdated, Corrupt. De er bare sure, fordi vi har den bedste sport i verden – og det bedste hold. Men det er FINT. Vi laver vores egne lege. De bliver STØRRE og BEDRE end noget, I har set.
Trump annoncerede samtidig, at USA allerede arbejder på at oprette “The Freedom Games”, som ifølge præsidenten skal afholdes simultant i Las Vegas, Texas og i internationale farvande.
Kritikken kommer dog også indefra. Den amerikanske OL-guldvinder i svømning, Kelsey McKinney, skriver i et følelsesladet opslag:
- Vi trænede for at møde de bedste. Ikke for at optræde i et politisk cirkus. Hvad bilder de sig egentlig ind?
Hos de nationer, der er ramt af lignende sanktioner, vækker situationen opsigt – og en vis skadefryd.
Den russiske skidropper Jaska Gidaskaja, der har konkurreret under neutralt flag siden 2022, tog bladet fra munden i dag under et træningsophold i Østrig:
- Det er jo ikke fordi, vi ønskede det for andre, men det føles alligevel underligt rart endelig at kunne sige 'velkommen i klubben'. Og tro mig – det er ikke sjovt at vinde VM i skidrop, når man ikke engang kan gøre det under sit eget flag
Gidaskaja tilføjede med et grin:
- Måske Trump nu kan forstå, hvordan det føles, når sport bliver brugt som politisk våben. Jeg synes, at han selv skal prøve at lande på en hegnspæl uden nationsnavn. Det gør noget ved en mand.
Den amerikanske udelukkelse fra sport kan få massive konsekvenser – både sportsligt og økonomisk.
Eksperter vurderer, at USA mister sponsoraftaler og tv-indtægter for omkring 23 milliarder kroner alene det første år.
Og det er ikke kun de store sportsgrene, der lider. Amerikanske juniorer i bordtennis, curling og bueskydning står nu uden international konkurrence.
Allerede nu meldes der om planer i Canada og Mexico om at tilbyde “sportsasyl” til amerikanske atleter, mens det omvendt rygtes, at Lionel Messi er blevet tilbudt et amerikansk pas for at redde det amerikanske fodboldlandshold – selv om det altså ikke må spille mod andre hold længere.
Spørgsmålet er nu, om Trumps isolationistiske linje vil skabe en ny sportsorden, eller om USA, ligesom Rusland, må erkende, at en landskamp er sjovest, når der står et udenlandsk hold på den anden banehalvdel.
D. 1. april 2025 er i hvert fald en dag, der vil gå over i sportshistorien.