gettyimages 2205182676

Lewis Hamiltons vanvittige 168-løbsstatistik brudt efter Saudi-Arabiens GP

Formel 1apr. 23 , 21:20
Det lignede først bare en svær weekend. Men i bakspejlet peger alt på et uventet vendepunkt – og måske en begyndende erkendelse.
Det blev en søndag aften i Jeddah, som Lewis Hamilton nok helst vil lægge bag sig. Ikke alene måtte den syvdobbelte verdensmester nøjes med en syvendeplads, men han satte samtidig et kedeligt punktum for en af sportens mest imponerende statistikker.
For første gang siden det russiske Grand Prix i 2017 sluttede Hamilton over 30 sekunder efter sin holdkammerat – på ren og skær fart, uden tekniske problemer, straffe eller uheld.
Mens Charles Leclerc kunne træde op på podiet og sikre Ferrari sæsonens første top-3 placering, blev Hamilton fanget i et anonymt midterfelt.
Han blev overhalet af både George Russell og Kimi Antonelli og formåede ikke at true Norris i den afsluttende fase.
Det, der engang var en af Formel 1s mest frygtede racerkørere, lignede nu blot endnu en kører, der kæmpede med at finde greb i en ustabil SF-25.
De 39,073 sekunder, der skilte Hamilton og Leclerc ved det ternede flag, fortæller en historie om to kørere i vidt forskellige rytmer – og en veteran, der for alvor synes ramt af omstillingsvanskeligheder.

En brydningstid i Maranello

Hamiltons begyndelse hos Ferrari har været præget af sporadisk succes og frustrerende tilbageslag.
En sejr i sprintløbet i Kina og en solid indsats i Bahrain har ikke været nok til at skjule et mønster af inkonsekvens.
Saudi-Arabiens Grand Prix blev et foreløbigt lavpunkt – både sportsligt og statistisk.
Efter løbet var Hamilton opgivende som sjældent set før. Hvor han tidligere var kendt for sin ukuelige tro på egne evner, syntes han denne gang at have accepteret nederlaget.
- Lige meget hvad jeg gør, kan jeg ikke finde tempoet, sagde han – og henviste blandt andet til sin kamp med en bil, der ikke opfører sig, som han er vant til.
Ifølge F1 Oversteer handler Ferraris frustration i høj grad om Hamiltons kørestil, som han har forfinet siden ungdomsårene, men som nu kan være hans akilleshæl i en ny teknologisk æra.
Leclerc har ifølge Ferrari selv været bedre til at tilpasse sig den nye bil. Han kører med mere fleksibilitet og har fundet en måde at udnytte SF-25’s potentiale – trods den tydelige mangel på baghjulsgreb, som begge kørere har påpeget.

Opgivelse eller forvandling?

Selv om Hamilton fyldte 40 i januar, er han ikke færdig – langt fra. På trods af skuffelsen i Jeddah brugte han timer efter løbet på dataanalyse og samtaler med ingeniørerne. Han ved, at hvis han skal vende bøtten, kræver det både selverkendelse og tilpasning.
De nuværende regler favoriserer en ny generation af kørere – Leclerc, Norris, Verstappen – der er vokset op med en mere "rund" kørestil og har lettere ved at håndtere biler med løs bagende.
Det er en verden, Hamilton ikke kender instinktivt, men ifølge Giedo van der Garde, som har delt bane med ham, handler det ikke om talent – det handler om at slippe de vaner, man fik ind med modermælken.
Ferrari tror stadig på projektet. Holdchef Fred Vasseur har ikke udtrykt tvivl om Hamiltons dedikation, og der spekuleres allerede i, at 2026-reglementet – med nye motorer og aerodynamiske regler – kan være netop det vendepunkt, briten har brug for.
Men indtil da er det op ad bakke. McLaren er stukket af i konstruktørmesterskabet med 188 point, mens Ferrari sidder på fjerdepladsen med 78. Hamilton selv ligger nummer syv i den samlede stilling med 31 point – 16 færre end Leclerc.
Der er stadig 19 løb tilbage af sæsonen, men Hamiltons margin for fejl er skrumpet ind. Skal han genrejse sig i rødt, skal det ske nu – ikke senere.
Mest læste